Leonardo потвържи, че Катар е най-новия клиент на УТС М-346

Pan.bg 28 яну 2022 | 10:01 views (801) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на defencenews.com

Катар е закупила 6 реактивни УТС Leonardo M-346, съобщи италианската компания. Говорител на фирмата потвърди дългогодишните слухове за придобиване, след като 3 от самолетите бяха заснети на военен парад в Катар. Миналата година Leonardo обяви сделка за продажба на М-346 на „неразкрит“ клиент - препратка към сделката с Катар.

Компанията заяви пред Defense News, че покупката е част от по-широка сделка за обучение на пилоти на реактивни самолети между Италия и Катар, стартирана през ноември 2020 г., в резултат от която пилоти на ВВС н аКатар пристигнаха в Италия за етапа Phase 4, за да се обучават в летателното училище, ръководено от Leonardo и италианските ВВС.

Смята се, че сега Катар ще може да постави някои или всички от новопридобитите си УТС M-346 в училището.

Понастоящем базирани в авиобаза Галатина в южната част на Италия, кадетите за Phase 4 ще бъдат прехвърлени през 2022 г. в ново специално предназначено съоръжение във авиобаза Децимоману на италианския остров Сардиния.

Пилоти от Phase 4 от Япония и Германия също ще се присъединиха към италианските пилоти в училището.

Представители на италианските ВВС заявиха, че се стремят да удвоят броя на пилотите, завършващи обучение по Phase 4, от 40 на 80 годишно след преместването в авиобаза Децимоману благодарение на разширеното въздушно пространство над Сардиния.

Сега училището използва 18 УТС М-346, поръчани от Италия, както и 4 принадлежащи на Leonardo.

Досега Leonardo е продала 12 УТС М-346 на Сингапур, 16 на Полша и 30 на Израел. Сделката с Катар увеличава броя на продадените до 82. Гърция също е готова да закупи 10 самолета като част от сделка с Израел за създаване на собствена летателна школа.

Leonardo също продаде 6 леки изтребителни версии на М-346 на неразкрит клиент, смятана ч етова е Туркменистан. Нигерия също е проявила интерес към изтребителни явариант на М-346, а Leonardo вижда и Полша и Колумбия като потенциални клиенти.

Италианската фирма Leonardo, която произвежда учебно-тренировъчен реактивен самолет (УТС) и лек изтребителн вариант на М-346 потвръди, че Катар е закупила 6 УТС М-346 през 2021 г. (сн.: Leonardo)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка