12 април, книга и филм за 75 г. от рождението на Георги Йовчев -Йовата, събра стотици в София (ГОЛЯМА ПРАЗНИЧНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 12 апр 2022 | 19:59 views (11520) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgНа Международния ден на авиацията и космонавтиката - 12 април, в София в Централния военен клуб се състоя тържествено събрание, посветено на военния летец, конструктор и учен Георги Йовчев. Поводът, освен празника, бе отбелязването, с известно закъснение поради пандемията от COVID-19, на 75 години от рождението на бележития български военен летец, инструктор, конструктор и изпитател на парашути майор Георги Йовчев - Йовата.

На тържественото събрание присъстваха зам.-началника на отбраната ген.-лейт. Цанко Стойков; съветник на Върховния главнокомандващ по военната сигурност ген.-лейт. Любчо Тодоров; командирът на ВВС ген.-майор Димитър Петров; Началникът на ВА „Г. С. Раковски“ ген.-майор Тодор Дочев; командирът на СКСО ген.-майор Явор Матеев; командирът на Командване за логистична поддръжка бриг. ген. Тодор Тодоров; командирът на 3-а авиобаза бриг. ген. Николай Русев; началникът на НВУ бриг. ген. Иван Маламов; командирът на 16-а авиобаза полк. Филип Ангелов; командирът на Първа зенитно-ракетна база полк. Димо Илиев; директорът на ИКИТ-БАН проф. д-р инж. Георги Желев, офицери, старшини и сержанти от МО, ЩО, ВВС и СКСО, стотици ветерани и приятел и на авиацията. Голямата зала “Тържествена“ бе изпълнена до краен предел със седящи, имаше и доста правостоящи участници в тържеството.

В залата бе и голямото и сплотено семейство Йовчеви - съпругата Венета, сина Любен, дъщерята Йова, внучките Елена и Йоана и малкия правнук Теодор.

Тържеството започна с химна „Мила Родина“ и военния марш „Велик е нашия войник“.

image
В своето приветствие командирът на ВВС ген.-майор Димитър Петров заяви: „Празникът на авиацията и космонавтиката олицетворява триумфа на техниката, науката, борбения дух и дързостта на хората поставили началото на космическата ера на човешката история. В моето детство и юношество 12 април винаги и бил свързват с лъчезарната усмивка на Юрий Гагарин; с мощното излитане на ракетата-носител с кораба „Восток“, но нямаше и следа от трудностите и лишенията, които са изпитали хората подготвили и реализирали този полет; нямаше ги взривовете на стартовите площадки при изпитанията; нямаше ги безсънните нощи на конструкторите и техниците; нямаше следа и от центрофугата с претоварване 9g, и всички други мъчения които бяха подготвили за да открият и най-малкото несъвършенство в човешкия организъм на кандидатите за космически полети. А на практика това бе пътя, който трябваше да бъде извървян, за да се реализира пророчеството на Константин Циолковски че „Земята е люлка на човечеството, но човечеството не може вечно да остава в нея“. За Космоса в България се говореше с чувство на гордост - все пак имаме двама космонавти; производители сме на космическа храна, трети в света след САЩ и СССР; имаме сериозен принос в създаването и експлоатирането на космически прибори - през декември 2022 г. се навършват 50 години откакто българския уред П-1 лети на борда на спътника „Интеркосмос-8“ и България се присъединява към страните произвеждащи космическа апаратура. Така тя става 17-а държава в този почетен „клуб“. Наши прибори летят и днес на МКС, има наш прибор на орбита около Марс, предвидено е в скоро време български прибор да бъде инсталиран на марсоход, дано тази инициатива се реализира. Постиженията са много хубаво нещо, но докато се стигне до тях, пътят е много труден и тежък, а хората които извървят този път остават някакси в сянка.

Днес сме се събрали да си припомним един велик българин, който е извървял много труден и героичен път. Ако погледнем за 37-те си години живот, той е направил толкова много, че направо зашеметява. Нямам честта да познавам този човек, той е загинал месец след като съм направил първия си скок в аероклуба. Но познавам хората които са го познавали. Няма как да не ми направи впечатление възхищението и уважението с което те говореха за майор Йовчев. Днес сутринта се чух с Георги Иванов, нашия пръв космонавт, за да му честитя празника. Поговорихме и за майор Йовчев. Георги Иванов има изключително уважение към него. Просто велик човек, всестранно развит, чудя се как е събрал този потенциал в себе си - и на учен, и на конструктор, и на пилот, и на поет и на човек. Уникалното е, че курсант във ВНВВУ „Г. Бенковски“ конструира парашут, който 10 години по-късно е приет на въоръжение в българските ВВС. Това е нещо, което не се е случвало преди това, както и след Георги Йовчев. Същия този курсант е и изпитател на своя парашут и участва в поставянето на рекорд с него, който не е надминат и досега - скок от 60 m без запасен парашут. Майор Йовчев е част от финалната четворка най-добри български летци и кандидати за полет в Космоса. Безкрайно съм впечатлен и удивен от това как той е успявал да съвмести научната, преподавателската, летателната и парашутната си дейност, с грижите към семейството, с това да бъде човек.

Много съм доволен, че се събрахме тук заедно за да поговорил за Георги Йовчев, защото, без да звучи като клише, той е достоен пример за подражание. Пример, който в днешното време е особено ценен за нас. Радвам се на пълната зала, радвам се за този човек и че паметта за него е жива и се надявам да бъде светла и вечна. Честит празник!“.
Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев не можа да присъства лично на тържеството поради държавно посещение в Португалия, но изненадващо направи видеообръщение към присъстващите. В него той подчерта, че: „За мен е удоволствие да ви поздравя най-сърдечно с 12 април - Международен ден на авиацията и космонавтиката в годината която честваме 110 години бойна авиация. Посрещаме този авиационно-космически празник със самочувствието на достойни членове на европейското и световно семейство на авиационните държави, със сериозен принос в развитието на авиацията и космонавтиката.

Вече 110 години поколения пилоти, ИТС и осигуряващ състав отдават своите сили, енергия и младост за изграждане и поддържане на въздушната мощ и за защита на въздушния суверенитет на страната. В годините на изпитания на военната авиация споменът за военния пилот Георги Йовчев, конструктор, изпитател и учен, ни дава сили да продължим напред. Неговият живот и дейност са пример за отдаденост на авиацията, науката и Космоса и са трептящ завет към идващите авиационни поколения. Майор Йовчев гореше в святото за него дело - изповядваше, че авиацията е територия на знаещите, смелите и отдадените, на рицарите на духа и предизвикателствата. Не пестеше сили да вдъхновява и обучава по-младите колеги. Жаждата му за знания го отведе до най-високите върхове на авиационната наука - от ВНВВУ „Г. Бенковски“ през Военновъздушната инженерна академия „Жуковски“ (Москва) до ВА „Г. С. Раковски“ и научна степен „доктор на науките“. Незабравим спомен за него ще запазят курсантите-летци в Долна Митрополия и слушателите във ВА „Г. С. Раковски“. Имах привилегията да бъда негов обучаем. Георги Йовчев остави трайна следа в нашата авиационна наука със задълбочените си научни изследвания и практически разработки в областта на динамиката на полета на летателните апарати и парашутните системи. Конструираният от него парашут УП-9 бе основно средство за парашутна подготовка на няколко поколения летци и парашутисти. Със своите разностранни интереси и познания, непримирим дух и постижения Георги Йовчев остава ярък пример в родната авиациона и научна общност. Отлята от нас само на 37 години.

Благодаря на издателство „Еър груп 2000“ за издаването на книга за неговия живот и дело. Тя е събрала спомените на неговите приятели и колеги. За мен е чест, че започнах службата си като боен пилот на летище Балчик, което той толкова обичаше, както и да скачам с управляемия парашут УП-9, негова разработка.
Като ви поздравявам ви още веднъж с празничния повод, пожелавам на всички Вас крепко здраве, сили и воля. Да продължим изграждането на силна бойна авиация с борбения дух на майор Георги Йовчев. Честит празник!“.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


12 април, книга и филм за 75 г. от рождението на Георги Йовчев -Йовата, събра стотици в София (ГОЛЯМА ПРАЗНИЧНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 4/17 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка