Нидерландски изтребители F-35 започнаха от днес съвместен „еър полисинг“ с българските МиГ-29 (фотогалерия и видео)

Pan.bg 14 апр 2022 | 20:48 views (1567) commentaries(0)
img pan.bg, Н.Димов


Днес в авиобаза Граф Игнатиево се проведе медиен ден за съвместното изпълнение на мисията Air Policing от българските ВВС и ВВС на Кралство Нидерландия.

На събитието присъства Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, извънредният и пълномощен посланик на Кралство Нидерландия в България Н. Пр. Симон ван дер Бург, командирът на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия генерал-лейтенант Денис Лаут и други официални гости и представители на медиите, които пристигнаха със самолет на ВВС на Нидерландия Gulfstream IV.


След извършеното сертифициране вчера, от днес нидерландските изтребители F-35А започнаха да носят бойно дежурство в рамките на съвестния „еър полиснг“ с българските МиГ-29.

Пред гостите на статичен показ бяха изложени български МиГ-29 и нидерландски F-35А Lightning II.

Мисията по усилен Air Policing се носи от няколко години в отговор на променената среда на сигурност по Източния флаг на НАТО. Алиансът непрекъснато се адаптира, адаптират се и колективните механизми за сигурност“, посочи адмирал Емил Ефтимов. Той припомни, че българските Военновъздушни сили вече са изпълнявали успешно задачи по съвместна охрана на въздушното пространство със сили и средства от военновъздушните сили на САЩ и Италия, а в началото на тази година - със своите колеги от Кралство Испания.

„Ние разглеждаме мисията на ВВС на Кралство Нидерландия като много навременна“, посочи адмирал Емил Ефтимов. По думите му, развръщането на пето поколение самолет още по-ярко демонстрира решимостта на нашите съюзници да бъдат до нас в критичен момент.

Адмирал Емил Ефтимов благодари на началника на отбраната на Нидерландия генерал Оно Айхелсайм, както и на командира на Кралските Военновъздушни сили генерал-лейтенант Денис Лаут, за поетия ангажимент, за вложените усилия в организацията и подготовката и за отделения ресурс за изпълнение на тази задача. Началникът на отбраната благодари и на командването и личния състав на авиобаза „Граф Игнатиево“ за организацията, подготовката и съвместното носене на бойното дежурство, което без техния професионализъм не би било възможно. Той изказа увереност, че присъствието у нас на представители на Кралските Военновъздушни сили на Нидерландия ще послужи като стимул и мотивация за личния състав на авиобаза „Граф Игнатиево“ в процеса на подготовката на българските пилоти и техническия състав, и в организацията за успешното приемане на новата бойна платформа F-16 Block70 в България.

„Нидерландия е горда да бъде част от екипа по охрана на въздушното пространство. С четири изтребителя F-35 и около 100 души личен състав тук, в авиобаза „Граф Игнатиево“, ние приемаме изпълнението на бойно дежурство в НАТО, работейки в тясно взаимодействие с нашите приятели и съюзници от българските ВВС“. Това каза командирът на Военновъздушните сили на Кралство Нидерландия генерал-лейтенант Денис Лаут. Той изказа благодарност на българското правителство, на Министерството на отбраната и на авиобазата за изключителното домакинство. „Направихте всичко възможно, за да ни накарате да се почувстваме добре дошли и у дома си“, каза генерал-лейтенант Денис Лаут.

„Съвместните усилия на двете страни – съюзници в НАТО, са ясно послание към всеки агресор. Всички ние действаме като едно цяло. Ние трябва да помним, че докато стоим тук в този момент и сме свободни, народът на Украйна страда от агресията на Русия. Те трябва да бъдат в нашите мисли“, посочи генерал-лейтенант Денис Лаут. (ИЦ на МО)
.

Малко преди началото на медийния ден, двойка МиГ-29 изпълниха красиво излитане и прелитане в стегнат строй, но за съжаление нямаше възможност да бъдат снимани

Медийният ден завърши с учебно вдигане на дежурната двойка F-35, а предвидените демонстрационни полети не се състояха...

Нидерландските ВВС бяха едни от поредните авиационни контингенти, които при пребазирането си използваха мобилни леки укрития, предпазващи самолетите от неблагоприятните метеорологически условия. В същото време нашите дежурни изтребители от десетилетия са на открито, в студ и пек...

Български и нидерландски изтребители ще изпълняват съвместно задачи до 31 май т.г. съгласно решение на Министерския съвет от 8 март т.г. Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки по източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATO Integrated Air and Missile Defence System - NATINAMDS).

За сега няма информация кои други съюзнически ВВС ще се включат след 31 май в усиления „еър полисинг“, но адмирал Евтимов, в отговор на журналистически въпрос, заяви, че се водят разговори в тази насока и че българските ВВС могат успешно да продължат с носенето на БД и самостоятелно.


Видео: " target="_blank">

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка