СВ на САЩ останаха без ПЗРК Stinger и ПТУР Javelin заради доставките за Украйна

Pan.bg 12 май 2022 | 08:58 views (1770) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на defencenews.comСлужители на американските СВ са изправени пред затруднения във веригата за доставки, докато се стремят да попълнят запасите си от ПЗРК Stinger и ПТУР Javelin, изпратени в Украйна.

Главният купувач на оръжия за СВ, Дъг Буш, и членът на подкомитета на Сената Том Котън, (Арканзас) заявиха във вторник, че се интересуват от добавяне на финансиране за "разширени поръчки" към бюджета на СВ за определени компоненти на оръжията - които украинските сили получават, за да не позволяват на руските сили да доминират в небето им, за да позволят по-бързо производство.

„Това е нещо, което бихме могли да използваме в този случай, за да съкратим тези срокове. Така че бихме могли да закупим дълготрайни артикули тази година, за да подкрепим доставките, които ще бъдат сключени по договор следващата година “ заяви Дъг Буш на изслушване във вторник.

Котън се съгласи, като критикува текущите производствени графици от 18 до 30 месеца. Raytheon Technologies произвежда ПЗРК Stinger и, като част от съвместно предприятие с Lockheed Martin, и ПТУР Javelin. Главните изпълнителни директори и на двете фирми споделиха за проблеми във веригата за доставки.

Буш предложи разширеното финансиране за обществени поръчки като корекция на фискалния бюджет на СВ за 2023 г., който вероятно няма да бъде одобрен от Конгреса в продължение на месеци. Наблюдателите на отбраната може да свържат финансирането за напреднали поръчки с големи оръжейни платформи, а Буш каза, че това не е инструмент, който армията използва често.

Във вторник Камарата на представителите на САЩ прие пакет от разходи от 40 млрд. долара за Украйна, който разрешава на администрацията на Байдън да изпрати още 11 млрд. долара американско военно оборудване в Украйна и включва 8,7 милиарда долара за запълване на вече изпратените запаси.

Тъй като администрацията работи с индустрията за увеличаване на производствения капацитет, някои законодатели се притесняват, че запасите в САЩ са намалели. Законодателите заявиха, че приблизително 5000 ПТУР Javelins изпратени от администрацията на Байдън в Украйна, представляват 1/3 от запасите на САЩ, а 1400 ПЗРК Stinger, изпратени в Украйна, представляват 1/4 от запасите на САЩ.

Попитан по време на изслушване на подкомисията за бюджетни кредити в Сената на 3 май дали тези запаси могат да бъдат заменени в рамките на една година, министърът на отбраната Лойд Остин отговори да, с помощта на пакета от разходи за Украйна.

„Не само е възможно, но ще го направим“, каза той. „Никога няма да паднем под минималното ни изискване за нашите запаси“.

Има няколко по-малко оптимистични оценки.

В неделя главният изпълнителен директор на Lockheed Джим Тайлет заяви, че компанията се надява да удвои производството до 4000 Javelina годишно, но това ще отнеме „няколко месеца, може би дори няколко години“ и че Конгресът може да помогне, като препоръча производството на микропроцесори.

Главният изпълнителен директор на Raytheon Грег Хейс заяви, че неговата компания може да не успее да произвежда повече Stingers поне до 2023 г. и тъй като някои компоненти вече не са налични в търговската мрежа, компанията ще трябва да преработи електрониката в главата за самонасочване на ракетата.

На отделно изслушване в Конгреса във вторник, министърът на СВ Кристин Уормут призна усилията на Raytheon.

„Raytheon се опитва наистина да ускори. Дали могат да влязат в рамките на едногодишен период, не съм сигурен. Мисля, че може да отнеме малко повече време“, каза тя. „Но ние се опитваме да работим агресивно с индустрията и сме ангажирани да попълним запасите, поне до нивото, което бяха. Може да има някаква дискусия в Конгреса за преминаване на по-високо от миналото ниво".

Въпреки че Raytheon не е предложил подробности за остарялата част на Stinger, бившият заместник-секретар на отбраната по индустриалната политика Бил Грийнуолт каза пред Defense News, че вероятно става въпрос за част от електрониката, която е излязла от производство. Пентагонът в много други случаи се е опитвал да натрупа тези чипове, когато те са на път да бъдат недостъпни, но „това не винаги е успешно“, сподели той в имейл.

„Нещо в тази насока вероятно ще се е случило, така че частта вероятно ще трябва да бъде преработена, прототипирана, тествана и само когато се докаже, че работи, може да бъде произведена в количество. Това не може да започне, докато процесите на вземане на решения, бюджетиране и сключване на договори с Пентагона не бъдат завършени “ каза Грийнуолт.

СВ работят за попълване на някои от своите запаси от ПЗРК Stinger с варианта с дистанционен взривател, който би им позволил по-ефективно да побеждават БЛА.

СВ използват ракетата в новите си системи за противовъздушна отбрана с малък обсег, базирани на бойни превозни средства Stryker и планира да разположи 4 батальона с новите способности SHORAD в Европа.

Но СВ н ес аполучавали нови ПЗРК Stingers от 2005 г. и вече насочва вниманието си към проектиране и поставяне на ракета за подмяна, като наскоро отправи заявка за информация до индустрията. Армията иска да проведе програма за създаване на прототипи до фискалната 2028 г.

Буш отбеляза, че ако Конгресът предостави повече средства за научноизследователска и развойна дейност, армията ще може потенциално да ускори тази програма за замяна - посочена като едно от нефинансираните изисквания на армията за Фискалната 2023 г.

Действащият командир на Командването за бъдещето на СВ ген.-лейт. Джеймс Ричардсън каза по време на изслушване на 10 май, че наскоро е подписал и документ с изискванията за модернизиран Stinger.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


СВ на САЩ останаха без ПЗРК Stinger и ПТУР Javelin заради доставките за Украйна

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка