В НАСА вече не разбират какво се случва на борда на Voyager 1 - продължава да работи нормално

Pan.bg 19 май 2022 | 10:48 views (2300) commentaries(0)
img
pan.bg

Операторите на автоматичната междупланетна станция на NASA Voyager 1 са изправени пред мистерия: 45-годишният апарат, който напусна Слънчевата система преди десетилетия, продължава да работи нормално, получава и изпълнява команди от Земята, събира и връща научни данни, но показанията от неговите системи за контрол на отношението не отразяват това, което всъщност се случва на борда. Това съобщава порталът на NASA.

Системите за управление на ориентацията на сондата AACS контролират нейната позиция в космоса и, наред с други неща, поддържат антената на Voyager 1 с висок коефициент усилване насочена точно към Земята, позволявайки обмен на данни. Всички индикации показват, че AACS все още работи, но телеметричните данни, получени от наземните специалисти, са недействителни. Всичко изглежда така, сякаш е генерирано на случаен принцип и не отразява нито едно от възможните състояния, в които може да се намира AACS.

Този проблем не задейства нито една от бордовите системи за защита, които трябва да поставят Voyager 1 в така наречения безопасен режим - състояние, в което се извършват само основни операции, което дава време на инженерите да диагностицират проблемите. Сигналът на Voyager 1 също не е отслабнал, което показва, че антената с висок коефициент на усилване остава в предписаното й положение спрямо Земята.

В момента операторите на Voyager 1 се опитват да открият причината за аномалията. Самият космически кораб се намира на разстояние 23,3 милиарда км от Земята, сигналите от него пристигат за 20 часа и 33 минути. Това означава, че са необходими приблизително два дни, за да се изпрати съобщение до апарата и да се получи отговор от него.

Източник: gazeta.ru Снимка: akm-img-a-in.tosshub.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка