Финалните сателити Pléiades Neo са готови да се присъединят към останалите членове на семейството

Pan.bg 19 май 2022 | 16:41 views (379) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
П оинформация на airbиs.com

На 18 май 2022 г. последните 2 спътника от построеното, притежавано и управлявано от Airbus сателитно семейство Pléiades Neo са готови за изстрелване по-късно тази година, след успешни финални тестове в „чистите помещения“ в завода в Тулуза.

След безпроблемното паралелно интегриране на двата спътника Pléiades Neo 5 и Pléiades Neo 6 и успешното приключване на тестовата кампания в околната среда (термичен вакуум, акустичен, вибрационен), и двата космически спътника вече са готови да завършат „съзвездието“ Pléiades Neo.

И двата спътника трябва да бъдат изстреляни едновременно чрез европейската ракета Vega C от космодрума Куру (Френска Гвиана). За да се справят с това двойно изстрелване, космическите инженери на Airbus измислиха интелигентен и ефективен дизайн без разделител, при който сателитите са подредени един върху друг, свързани само със скоба.

Тази компактна конфигурация за стартиране без разделител спестява обем и маса, както и намалява разходите. Едновременното тестване на двата спътника в тяхната окончателна конфигурация за изстрелване позволи значително спестяване на време, като само 4 дни бяха необходими за преминаване както на Синусово тестване по трите оси, така и на акустичния тест.

„С този нов смел дизайн без разделител успяхме безпроблемно да интегрираме и тестваме тези 2 спътника с много висока разделителна способност и да осигурим оптимизирана конфигурация за изстрелване: с един пуск ще удвоим капацитета на „съзвездието“ Pléiades Neo и предлагаме още по-големи способности на нашите клиенти“ заяви Филип Фам, ръководител на отдела „Наблюдение и Наука на Земята“ в Airbus.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка