ВЕРТОЛЕТ АS 532 AL „COUGAR“ СЕ ВКЛЮЧИ В ГАСЕНЕТО НА ПОЖАРА КРАЙ РИЛСКИЯ МАНАСТИР

Pan.bg 27 май 2022 | 19:13 views (1154) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: ИЦ на ВВС и МО


В ранния следобед на 27 май 2022 г. вертолет АS 532 AL „Cougar“ на Военновъздушните сили на Република България се включи в гасенето на пожара в местността Чаушов дол край Рилския манастир. Горски служители и пожарникари вече бяха започнали борба с бедствието, но труднодостъпният планински район наложи вдигане на екипажи от авиобаза Крумово. Операцията по гасене на пожара от въздуха продължи над 3 часа.

Преди няколко години българските AS 532 AL „Cougar“ бяха снабдени с външно-окачваеми системи за пожарогасене от типа „Bambi bucket“, каквито отдавна се ползват на Ми-17.


Използването на двата типа вертолети се превърна в редовна практика при гасенето на пожари, в съвместната работа на екипажите от Военновъздушните сили и специалистите от Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението“.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Екипаж от авиобаза „Крумово“ с вертолет „Кугар“ беше задействан в 13.15 ч. днес, 27 май, със задача да се включи в потушаването на пожара, възникнал в местността „Чаушов дол“ в Национален пак „Рила“. Теренът е труднодостъпен и това затруднява огнеборците. Вертолетът е снабден със система „бамбибакет“ за погасяване на огъня от въздуха. Командир на екипажа е подполковник Стефан Стефанов и втори пилот – майор Александър Цанков.

До 16.41 ч. днес екипажът изпълни два захода и извърши две пускания на 4 тона вода.

Военновъздушните сили помагат за овладяването на пожара по молба на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

image
image
image
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка