75 години българска гражданска авиация - Част 1 Историята

Pan.bg 29 юни 2022 | 12:34 views (1740) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgРАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

На 29 юни 2022 г. от 14,00 часа в Централния военен клуб в София ще бъде отбелязана впечатляваща годишнина - 75 години на българската гражданска авиация.

Първата редовна въздушна линия София-Бургас е открита от Георги Димитров на 29 юни 1947 г. Полетът е осъществен с Ju-52m3, регистрация LZ-UNL. Екипажът на Дирекция „Въздушни съобщения“ е от пилотите Никола Александров и Стефан Тосунов, борден механик Тодор Гургулиев и борден радист Павел Александров.

По-късно по същото направление излита с официалните лица и втори самолет Ли-2, регистрация LZ-LIA, с екипаж Никола Дюлгеров, Иван Шивачев, Методи Наков и Георги Сергиев. Това са първите полети на Българската гражданска авиация (БГА) по редовна линия, а денят 29 юни 1947 г. се приема за нейна рождена дата.

На 13 февруари 1948 г. е открита и първата редовна международна линия София-Белград-Будапеща-Прага. Обслужва се с двата самолета Ли-2п и от отрядите с командирите Никола Дюлгеров и Иван Шивачев, втори пилоти Любомир Шорлопов, Петко Николов и Кирил Градинаров, бордни радисти Тодор Тодоров и Славчо Хранов и бордни механици Тодор Гургулиев и Цанко Ролански.

През настоящата година, авиационната общност отбелязва и 85-годишен юбилей на летище София и 95-годишен юбилей на летище Бургас.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


75 години българска гражданска авиация - Част 1 Историята

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка