10 години База КУН - Част 2 Тържеството (ОГРОМНА ПРАЗНИЧНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 01 юли 2022 | 18:34 views (14357) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgНа 1 юли 2022 г. на територията на Базата в Бояна се проведе тържествено отбелязване на десетата годишнина от началото на работата на това формирование на ВВС.
За тържеството пристигнаха зам.-командирът на ВВС бриг. ген. Петьо Мирчев; началникът на ВА „Г. С. Раковски“ ген.-майор Тодор Дочев; командирът на 3-а авиобаза Граф Игнатиево бриг. ген. Николай Русев; командирът на Първа зенитно-ракетна база полк. Димо Илиев; командирът на 16-а авиобаза полк. Филип Ангелов, о. з. бриг. ген. Божин Гаврилов, о. з. бриг. ген. Пламен Богданов, о. з. полк. Борислав Петров; офицери от МО, Командването на ВВС и База КУН.

Строят на База КУН посрещна бойното знаме на формированието. Полковник Христо Ганецовски посрещна зам.-командирът на ВВС бриг. ген. Петьо Мирчев Той се поклони пред знамето под звуците на националния химн и прие строя на формированието.

Бяха прочетени заповеди на министъра на отбраната, Началника на отбраната и на командира на ВВС за награждаване на отличили се военнослужещи от База КУН. Бриг. ген. Мирчев връчи наградите (бинокли Б8х30, плакети) на отличените и заяви в словото си, че База КУН винаги е била пример за професионално и безукорно изпълнение на поставените й задачи.

Командирът на База КУН полк. Христо Ганецовски награди с грамоти военнослужещи от формированията на База КУН и заяви: „Уважаеми офицери, сержанти, войници и цивилни служители,
Скъпи ветерани,
Изминаха 10 години от създаването на Базата за командване, управление и наблюдение, през които съвместно с вас посрещнахме редица предизвикателства, като с по-голямата част от тях се справихме успешно.
В сравнение с останалите тактически формирования от ВВС БКУН е на доста малка, направо „детска“ възраст, но елементите, от които е съставена базата имат значителен дял и са оставили светла диря в историята на българските ВВС, например тази година РТВ отбелязаха 70 години от основаването си, летище Балчик надмина 80 години, а Метеорологичния център ще отбележи 100-годишнитата след няколко месеца.
На база на опита и традициите предадени ни от нашите предшественици и доразвити след 2012 г. с увереност мога да заявя, че базата се разви и утвърди, като надежден орган за командване и управление, поддържащ много висока степен на готовност при непрекъснато 24/7 бойно дежурство.
Тези десет години донесоха и сериозно изменения в средата за сигурност в зоната на отговорност и то съвместно с намаляване на ресурсите за подготовка и нормална експлоатация на оборудването. В комбинация, тези фактори значително затрудниха подготовката на новоназначен и преназначен личен състав и допълнително натовариха опитните кадри, като част от тях се преместиха или напуснаха редовете на БА.
Благодарение на усилията, старанието и опита на всички вас базата продължава успешно и ефективно да изпълнява поставените задачи, като се запазва и приемствеността между поколенията специалисти в различните области.
Юбилеят ни заварва в решителен момент за реализацията на редица проекти, пряко свързани с бъдещето на базата – доставка и усвояване на 3D радари, продължаване на поддръжката или подмяна на системата за командване и управление, осъвременяване на процедурите за гражданско-военната координация при осигуряване полетите на военната авиация.
Желая на всички вас, служещи и ветерани на БКУН здраве, вяра и дръзновение, за да можем с чест да изпълним поставените задачи и да гарантираме неприкосновеността на българското небе.
Честит празник!“.

Строят изпрати бойното знаме с което завърши официалната част от мероприятието. Продължението бе с неофициалната част, която включваше разглеждане на музея на Базата и коктейл. Както гласят правилата, коктейлът завърши с празнична торта, разрязана с твърда ръка от полк. Христо Ганецовски.

Димитър СТАВРЕВ
Снимки автора

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


10 години База КУН - Част 2 Тържеството (ОГРОМНА ПРАЗНИЧНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/39 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка