Какви самолети летят над България в учението "Тракийска пепелянка 2022"

Pan.bg 12 авг 2022 | 13:50 views (1007) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: dir.bg


Полетите ще продължат до 19 август

На 8 август стартира едно от най-големите въздушни учения над нашата страна. До 19 август в небето ни ще летят изтребители на Българските военновъздушни сили, Кралските канадски военновъздушни сили, ВВС на Гърция, на Румъния и на САЩ в Европа.


Основната цел на учението е подготовка на силите за съвместно участие в коалиционни операции. Какви самолети ще тренират в небето над България?

МиГ-29
image
Само няколко години преди края на социализма в България, София прави покупката на един от най-модерните за времето си самолети -22 броя от изтребителя четвърто поколение

Към днешна дата страната ни има на въоръжение 15 бройки, като две от тях са учебни.

Въпреки това, дори и днес МиГ-29 продължава да е най-модерният самолет в арсенала на България.

Изтребителят е с два двигателя и има максимална скорост от 2450 км/ч. Той може да носи шест управляеми ракети "въздух-въздух", блокове НУРС и неуправляеми авиационни бомби, въоръжен е и с 30 мм оръдие ГШ-30-1.


Су-25
image

През 1988 г. Военновъздушните сили на България получават 40 броя от съветския ударен самолет Су-25 ( 36 едноместни Су-25К и 4 "спарки" Су-25УБК) , който е предназначен за нанасяне на удари по земни и морски цели

Су-25 играе важна роля в множество конфликти, осигурявайки непосредствена огнева поддръжка и елиминирайки вражеските сухопътни сили, чрез 30-милиметрово автоматично оръдие, управляеми и неуправляеми ракети и няколко различни вида бомби.

Су-25 се задвижва от два реактивни двигателя, предназначение да са особено ефективни на малка надморска височина - самолетът може да лети само на няколко метра от земята с 975 км/ч. Бойният обсег е 750 километра, когато Су-25 носи 4400 килограма въоръжение .

Тъй като е предназначен за мисии на ниска надморска височина, Су-25 е брониран, като около пилотската кабина има разположени предпазни елементи от стомана. Тялото на самолета пък е изградено от специална сплав, включваща 13% титан.

Българските ВВС осъществяват изключително успешна модернизация на Су-25. Тя обновява кабината, като аналоговите уреди са заменени с цифрови. Електрониката е обновена. Самолетът се сдобива с възможност за употреба на неуправляеми ракети С-13, управляеми ракети Х-29Т и управляеми бомби КАБ-50Кр. Въведен е и нов режим за точно пускане на бомби от височина 5 000 метра.

Към днешна дата България разполага по щат с 14 бройки от щурмовия изтребител Су-25, от които осем са преминали КВР и модернизация в Беларус.

F-16
image

Военновъздушните сили на Гърция и Румъния летят с може би най-успешния комерсиално съвременен американски изтребител.

Самолетът се произвежда от американската компания Lockheed Martin и претърпява множество модернизации спрямо първоначалната версия, дебютирала през 70-те години на миналия век.

F/А-18
image

Канада участва в ученията с F-18. Това е американски многоцелеви изтребител, разработен от компанията McDonnell Douglas през 70-те години специално за военноморския флот на САЩ и Корпуса на морската пехота. Днес самолетът се счита за един от най-издръжливите, доказани и маневрени бойни платформи в историята.

Отава е модернизирала своите бройки с нов радар и електроника.

F-18 може да носи 6 200 килограма ракети въздух-въздух, въздух-земя или бомби. Максималният му боен обсег с пълно въоръжение е 540 км, а максималната скорост е 1 814 км/ч.

Канадската версия, наричана още CF-18, е произведена в края на 80-те години на миналия век и има по-малки възможности спрямо най-новата версия на изтребителя - F-18 Super Hornet.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка