МО търси всякакви варианти за осигуряване на летателната способност на ВВС на фона на забавената доставка на F-16

Pan.bg 20 авг 2022 | 15:09 views (1128) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: dir.bg


Министърът на отбраната: Към момента украинска военна техника не се ремонтира у нас

Моето настояване към служебното правителство е за отбрана да бъдат отделени 2% от БВП, заяви още Димитър СтояновКъм момента на територията на Република България не се ремонтира украинска военна техника. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Той напомни, че имаме рамково споразумение с Украйна, което на практика представлява споразумение за намерение за ремонт.

Винаги има нужда от повече и повече финанси. Моето настояване към служебното правителство е за отбрана да бъдат отделени 2%. Това е моята цел, надявам се да я постигна. Тази цел ще бъде в името на модернизацията на българската армия, така че нашите военнослужещи да не усеща огромната пропаст, която има между нас и нашите съюзници.

Министерство на отбраната търси всякакви варианти за осигуряване на летателната способност на Военновъздушните сили на фона на забавената доставка на F-16 и изтичащия летателен капацитет на наличните МиГ-29, заяви още Димитър Стоянов.

Обмислят се варианти за удължаване на летателните способности на МиГ-овете, заради което предстои среща с министъра на отбраната на Полша. Водят се разговори и с израелски фирми и с други страни, които опит с МиГ29.

Проучват се и варианти за използване на временна платформа, която да замести МиГ-29. Платформата може да е на F-16, Мираж 2000 или Грипен като се проучват абсолютно всички възможности, които съюзниците ни могат да осигурят, допълни Стоянов.

"Изследваме абсолютно всички възможности, включително с Полша за ремонт на авиационни двигатели за МиГ-29. Влезли сме във връзка и с израелски фирми, и с посолства на страни, който транспортират МиГ-29. Ще имам скоро среща с министъра на отбраната на Полша, надявам се да успеем", заяви Стоянов.

Служебният министър на отбраната добави, че се работи и по друг вариант.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка