Руски анализ: Американски самолети за Украйна: желания и неразрешени проблеми

Pan.bg 22 сеп 2022 | 11:47 views (643) commentaries(0)
img
пан.бгАмерикански самолети за Украйна: желания и неразрешени проблеми
Понесла големи загуби, Украйна се опитва да възстанови военната си авиация. В този случай тя трябва да разчита на чуждестранна помощ, но не всички чуждестранни партньори са готови да предоставят желаните мостри и продукти. И така, в продължение на няколко месеца режимът в Киев се опитва да измоли американски бойни самолети - и досега не е успял по този въпрос. Въпреки всички твърдения и обещания доставката на оборудването не е започнала и дори не се очаква.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Желания и реалност

Киевският режим започна да иска чужда авиационна техника още през февруари-март, почти веднага след началото на нейната принудителна демилитаризация. Различни негови представители говориха за необходимостта от доставка на определени бойни самолети, както съветски, така и натовски модели.

По-специално беше изразено желание да се получат американски изтребители F-15 и F-16. Твърдеше се, че украинската армия разполага с опитни пилоти, които могат да овладеят такава техника само за няколко седмици и да започнат да служат. Подобни молби обаче останаха без отговор. Освен това чуждестранните експерти правилно отбелязаха, че обучението на пилоти и инфраструктура за чужда техника ще изисква много повече време и усилия.


Щурмови самолет А-10

Също през пролетта имаше слухове за изпращане на украински пилоти-кадети в САЩ или други чужди страни за преквалификация и обучение по нови технологии. Впоследствие обаче тази информация не беше потвърдена.

Освен това реални събития го опровергаха. Така през юни в проекта на военния бюджет на САЩ за 2023 финансова година. направи изменение относно отпускането на средства за преквалификация на украински пилоти. Ако бъде прието, процесът на преквалификация на персонала може да започне след 1 октомври 2022 г. Съответно до тази дата не са предприети мерки.

Към днешна дата чужди държави са успели да прехвърлят в Украйна няколко десетки остарели самолети съветско производство, не винаги в добро състояние. Доставките на оборудване на НАТО все още не са започнали и вероятно дори не са планирани в момента. Този вариант на военно-техническа помощ е заседнал на етап преговори и не се развива.


Щурмоваците не са получени

В контекста на помощта за Украйна няколко пъти беше споменат американският щурмовик A-10C. От няколко години в Съединените щати се водят спорове за необходимостта от изваждане от експлоатация на такова оборудване. Тази година в този контекст се появи ново предложение: ако ВВС започнат да отписват такава техника, тя да бъде прехвърлена на украинската армия. Тази идея обаче все още не е получила официално одобрение и перспективите й са съмнителни.


Така през март министърът на военновъздушните сили на САЩ Франк Кендъл заяви, че няма планове за предаване на A-10C на украинската страна. Дори не се обсъждат такива доставки. След това твърденията за атакуващите самолети бяха забравени за известно време.

В средата на юли обаче министърът отново беше запитан за възможността за прехвърляне на изведени от експлоатация самолети. Този път Ф. Кендъл говори различно. Той отбеляза, че американската страна е готова да обсъди доставка на оборудване, вкл. изведени от въоръжение щурмови самолети. Всичко зависи от нуждите и желанията на киевския режим. В същото време не се съобщава за реални преговори за A-10C.

Приблизително по същото време режимът в Киев се похвали, че е започнал самообучение на пилоти за A-10C. Обучението обаче се провеждаше не на симулатори със специален софтуер, а с помощта на обикновени персонални компютри и популярен летателен тренажор. Ефективността на такова "обучение" е под въпрос.

Тайни преговори

Друга "мечта" на украинската армия е американският изтребител F-16. Необходимостта от такова оборудване редовно се споменава от различни лица, но все още не е възможно да се получат самолети - или поне гаранции за доставката им. В същото време през последните седмици такива бойци практически не се помнят. Американското издание Politico успя да разбере защо се е случило това.


На 16 септември Politico съобщи, че Украйна продължава да проявява интерес към самолети F-16, дронове MQ-1C и системи за противовъздушна отбрана Patriot и се полагат определени усилия за получаването им възможно най-скоро. Сега обаче киевският режим се опитва да не говори открито за подобни желания. От високопоставени изявления се премина към тихи задкулисни преговори.

От свои източници Politico научи, че съветниците на украинския президент и техните партньори във Вашингтон, включително близки до президента на САЩ, са разработили нова стратегия. По-специално, украинското ръководство се съветва да се съсредоточи върху текущите нужди на своите въоръжени сили, както и да се въздържа от гръмки изявления и съобщения.

Подобен организационен подход не пречи на получаването на военно-техническа помощ, но намалява възможните рискове. По-конкретно, американската страна, която иска да помогне на съюзник, не иска отново да провокира Москва. Гръмките изявления на етапа на преговори или подготовка на сделка могат да доведат до определени негативни последици.


Обективни затруднения

Така до момента се е развила специфична ситуация. Украйна изисква възможно най-скоро да й предостави американски или други чуждестранни бойни самолети. Основният й съюзник САЩ обмисля възможността за оказване на такава помощ, но не бърза. Дискусиите и преговорите се водят от няколко месеца, като не е ясно докога ще продължат и докъде ще доведат.

Единствената реална мярка в момента е предложението на Конгреса за обучение на украински пилоти. Тази поправка обаче все още не е включена в окончателния вариант на военния бюджет. Освен това обучението ще може да започне едва в началото на следващата година, а подготовката на достатъчен брой летателен състав ще отнеме много време.

Има и други обективни ограничения. Така че за пълното функциониране на новата техника на украинската армия ще е необходима определена инфраструктура от чужд тип. Създаването и поддържането му в сегашните условия е най-малкото изключително трудна задача. В същото време изградените и разгърнати стационарни съоръжения, както и новите самолети ще бъдат подложени на постоянен риск от унищожаване.

Politico отбелязва организационни трудности. Самолети F-16 и друга военна техника се търсят не само от Украйна, но и от страните от НАТО. В същото време производството на такива продукти е изправено пред проблеми на логистиката и доставката на компоненти. Например през 2023 г. САЩ планираха да прехвърлят 14 изтребителя F-16 на словашките ВВС. Но поради настоящите трудности доставката е отложена за 2024 г. Същото вероятно чака и редица други договори.


При такива условия ще бъде доста трудно да се намерят „свободни“ бойци или друго оръжие, което да се предаде на режима в Киев. САЩ могат да променят графика на доставките и реда на страните получатели, но това ще доведе до политически проблеми. Малко вероятно е държавите, които са загубили мястото си в опашката, да бъдат доволни и да запазят лоялността си към Украйна.

Несигурно бъдеще

Последните месеци показаха, че Съединените щати и техните съюзници в НАТО желаят и могат да предоставят на Украйна военно-техническа помощ. В същото време те са готови да изпратят далеч от целия набор от съществуващи оръжия и оборудване. Това е особено очевидно в областта на бойната авиация. Киевският режим получи няколко съветски самолета и хеликоптери от Източна Европа. В същото време доставката на натовско/американско оборудване поне се отлага за неопределено време.

Оказа се, че има значителни трудности и проблеми в областта на бойната авиация. Някои от тях не могат да бъдат преодолени за няколко месеца, а други принципно не могат да бъдат решени в настоящата ситуация. Освен това САЩ отчитат своите военни, политически и икономически интереси и няма да помагат на Украйна в ущърб на себе си или на най-близките си съюзници.

Не е ясно как се планира да се излезе от тази ситуация. Предварителните резултати обаче вече са ясни - през последните седем месеца режимът в Киев не е получил желаните щурмови самолети A-10C, изтребители F-16 или тежки БЛА. Освен това дори не му беше обещано да достави такова оборудване или друго сложно и необходимо оръжие. Дали тази ситуация ще се промени в бъдеще е голям въпрос.
източник

военное обозрение


Автор:
Рябов Кирил
Използвани снимки:
Министерството на отбраната на САЩ
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Руски анализ: Американски самолети за Украйна: желания и неразрешени проблеми

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка