Петата въздушна обиколка на България

Pan.bg 22 сеп 2022 | 11:59 views (234) commentaries(0)
img
Фондация „Български военновъздушни сили“ съвместно с Асоциация на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България“ (AOПA) и Асоциация на свръхлеката авиация в България (АСАБ) организира Петата въздушна обиколка на България, посветена на 110-та годишнина от създаването на българската бойна авиация, 85– годишнината от връчването на бойните знамена на авиационните подразделения и 25 – годишнината от създаването на фондация „Български Военновъздушни сили“.
Петата въздушна обиколка се организира и провежда с помощта на командването на Българските военновъздушни сили и под патронажа на Командира на ВВС.

• Начало за провеждане на въздушна обиколка на Родината ни е дадено през далечната 1917 година, но тогава тя не успява да приключи съгласно плана на организаторите, поради откази в техниката. По-късно, през 1926 година се провежда наистина една добре организирана обиколка, с произведени в България самолети. която се радва на голям обществен и медиен интерес. Тази обиколка е наречена Първа и от нея датират следващите до днес.
• Втората е проведена през 2012 година посветена на 100 годишнината на българската бойна авиация.

• Третата е проведена през 2015 година в чест на 100 годишнината от първия полет на български самолет в България, с конструктор Асен Йорданов.
• Четвъртата е проведена през миналата - 2021 година като продължаване и затвърждаване на традицията.

Утре стартира Петата въздушна обиколка. Кое е характерно и ново.

- Стартът е от родното военновъздушно училище „Георги Бенковски“.
- Като част от обиколката ще бъдат изпълнени мотивационни полети с ученици.
- В училището ще бъдат показани на посетителите и участниците в днешното събитие учебни кабинети и тренажора на самолет Пилатус.

Като етап от обиколката ще бъде кацането бойно летище Безмер.
- В един от полетите ще се прелети над Стара Загора – поздрав за ветераните от 23 вертолетен полк бойни вертолети.
- В един от полетите ще бъдат пренесени националният флаг и флагът на Българските военновъздушни сили. Тези флагове ще бъдат издигнати в град Добрич в чест на 71 години от създаването на 26 разузнавателна авиобаза. И в този случай днешното поколение показва почит към поколенията в онези години на Студената война.
- Важен момент е обявяването на инициативата на фондация Български военновъздушни сили с подкрепата на командването на Военновъздушните сили за възстановяване на Авиационни реликви.


Ред за провеждане на обиколката:

- Начало на обиколката на 23 септември – от Летище Долна Митрополия. Стартът ще бъде даден от Началника на училището бригаден генерал Юлиян Радойски.
Кацане на летище Балчик – почивка
По маршрута до Балчик, ако времето позволява, ще се прелети над летищата: Каменец, Щръклево, Добрич и над град Добрич – където на 16 октомври ще бъдат издигнати флаговете (те ще бъдат подарени от фондацията „Български ВВС“ при прелитането на самолетите).

- 24 септември излитане от Балчик и кацане на летище Приморско.
Почивка.

- 25 септември излитане от летище Приморско.
Кацане на бойно летище Безмер.
Финал на Петата въздушна обиколка на летище Безмер.
По маршрута до летище Безмер и след това, ако метеорологичната обстановка позволява ще се прелита над летищата Равнец, Стара Загора, Узунджово и Чешнегирово.


image

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка