Френските ВМС получиха първите 6 вертолета H160 за мисии за търсене и спасяване (SAR)

Pan.bg 22 сеп 2022 | 18:55 views (390) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на airbus.comНа 22 септември 2022 г. в Маринян френските Военноморски сили получиха първия от шестте вертолета H160, които ще изпълняват мисии за търсене и спасяване (SAR). Вертолетите са част от междинния флот, който ще бъде доставен от партньорството, създадено между Airbus Helicopters, Babcock и Safran Helicopter Engines.

„Доставката на първия H160 на военен клиент е важен крайъгълен камък за програмата H160. Това е първата обществена версия на H160, която ще бъде доставена по целия свят. Освен това, доставката се извършва скоро след като два H160 влязоха в експлоатация това лято в Бразилия в сегмента на частната и бизнес авиация и в Япония за мисии за събиране на новини. С този H160 ние ще засилим партньорството си с френския флот, доставяйки правилния хеликоптер за неговите критично важни мисии за търсене и спасяване. Заедно с нашите партньори ние също така ще гарантираме, че H160 ще е винаги готов, когато е необходимо“ заяви Бруно Евен, главен изпълнителен директор на Airbus Helicopters.

През 2020 г. Френската генерална дирекция по въоръжението (DGA) подписа договор с Airbus Helicopters, Babcock и Safran за доставка на 4 вертолета H160 в конфигурация за търсене и спасяване (SAR). През 2021 г. DGA потвърди опция за още два вертолета H160. Първият H160 за френския флот бе доставен на Babcock от Airbus Helicopters през май 2022 г. Оттогава той и следващите 5 вертолета бяха модифицирани в лека военна конфигурация от Babcock. Модулната кабина също бе адаптирана за SAR операции и бе интегрирана електрооптичната система Safran Euroflir 410.

H160 постепенно ще започне да оперира от военноморската въздушна станция Lanveoc-Poulmic (Бретан), летище Шербур (Нормандия) и военноморската въздушна база в Йер (Прованс). Временният флот от H160 ще осигури критични мисии за търсене и спасяване, докато се чака доставката на H160M Guépard. В рамките на френската съвместна програма за леки хеликоптери (Hélicoptere Interarmées Léger - HIL), 169 вертолета H160M Guépard са предвидени да заменят 5 типа хеликоптери в експлоатация във френските въоръжени сили. Оперативната обратна връзка на френския флот за тези H160 ще бъде от полза за дизайна на военната версия на вертолета и свързаната с него система за поддръжка.

Babcock, в партньорство с Airbus Helicopters и Safran Helicopters Engines, ще осигури най-високо ниво на готовност на вертолетите на френския флот и непрекъснатост на SAR операциите на атлантическото и средиземноморското крайбрежие.

Създаден от Airbus Helicopters, H160 е сертифициран за използване на очила за нощно виждане, които са необходими за операции с лебедка през нощта. H160, като следващо поколение среден двудвигателен вертолет, задвижван от двигатели Arrano, е модулен по дизайн, за да се справи с мисии, вариращи от офшорен транспорт, частна и бизнес авиация, спешни медицински услуги и обществени услуги.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Френските ВМС получиха първите 6 вертолета H160 за мисии за търсене и спасяване (SAR)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка