Снимки и ВИДЕО: Доайенът на авиационната общност Иван Петков на 90!

Pan.bg 27 сеп 2022 | 21:16 views (3324) commentaries(0)
img Pan.bg

Доайенът на българската авиация, душата и живата история на Габровница, човекът с прекрасния хумор, колегата, който сбира всеки вторник ветераните-летци на сбирки в София - писателят полк. Иван Петков, отбеляза своята 90-та годишнина на 26 септември!

Неговият юбилей бе уважен от колеги, приятели, представители на авиационната общност и неправителствени организации.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Поздравителен адрес от името на Президента на Република България прочете Илия Милушев - Съветник по сигурност и отбрана в Президентството.

От името на сп. "Криле" Иван Петков бе поздравен от Преслав Панчелиев и Димитър Ставрев, които му връчиха грамота по повод юбилея и неговия принос за развитието на българската авиация.

***

Иван Петков, о.з. полковник, е роден в с. Вълчек, окръг Видински. Началното си образование завършва в родното си село, прогимназия - в село Макреш, а гимназия – в град Видин и Димово.

Завършва Военно училище, Военна академия и Академия на гражданската авиация в Санкт Петербург – Русия.

Работи 40 години във военната и гражданска авиация. През това време си води дневник, който по-късно използва, докато твори художествено-документална литература.

Издал е книгите: “Крилати хора”, “Крилати българки”, “Авиацията – обич и мъка”, “По авиационните друмища”, “Наръчник на екипажите на БГА”, “Който лети и се смее сто години ще живее” и "Българската гражданска авиация до 1990 г."

Член е на авторския колектив на Историята на българското въздухоплаване и гражданската авиация. Съставител е на сборника авиационни песни “Ех, небе, небе”. Плод на краеведската му изследователска работа е книгата “Вълчек – исторически очерк в документи, спомени и легенди”.

***

Поздравителен адрес за 90-ата годишнина на Иван Петков от Асоциацията на българските авиокомпании

ДО
Г-Н ИВАН ПЕТКОВ
ПОЧЕТЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪЮЗА НА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ГРАЖДАНСКА АВИАЦИЯ

Уважаеми господин ПЕТКОВ,

От името на Асоциацията на българските авиокомпании и лично от мое име Ви поздравявам най-сърдечно по случай Вашия 90-годишен юбилей!

Като човек, посветил се на българската авиация, през всичките години приемахте като своя общата кауза – опазване на историческото наследство и традициите; осигуряване на успешно развитие и бъдеще на България като авиационна държава.

Безспорен е личният Ви принос за укрепване единството и приемствеността на поколенията в българската гражданска авиация, включително като утвърден автор на книги за българската авиационна история!

За нас е вдъхновяващ високият Ви дух, постоянството и чувството за дълг и отговорност, стремежът за усвояване на нови знания, грижата за хората и съпричастността към техните проблеми.

Като един от най-активните ръководители на СВ БГА работихте и Ви пожелаваме да продължите да работите за укрепване на единството между ветераните от гражданската и военната авиация.

Надяваме се да продължим нашето добро сътрудничество!

Желаем Ви здраве, сили и нови успехи!

Честит юбилей!

СВЕТОСЛАВ СТАНУЛОВ
Председател на АБА

26 септември 2022 г.

" target="_blank">Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Снимки  и ВИДЕО: Доайенът на авиационната общност Иван Петков на 90!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/4 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка