ЕКСПОНАТ НА МЕСЕЦ ОКТОМВРИ - БОЙНОТО ЗНАМЕ НА 13-ТИ ВЕРТОЛЕТЕН ПОЛК БОЙНИ ВЕРТОЛЕТИ

Pan.bg 01 окт 2022 | 09:34 views (444) commentaries(0)
img ПАН.БГ
Източник: Музей на авиацията - Крумово


През месец октомври Музеят на авиацията отбелязва 40 години от създаването на 13-ти вертолетен полк бойни вертолети !


По този повод посетителите музея ще имат възможност да видят бойното знаме и емблемата на закритото военно формирование.


На 1 октомври 1982 г. пред личния състав на 44-ти вертолетен авиационен полк е обявена заповедта на Министъра на отбраната за струк-турното създаване и организационното изграждане на 13-и вертолетен полк с бойни вертолети Ми-24, заедно с осигуряващите го поделения.

За командир на 13-и впбв е назначен подполковник Григор Дамянов Георгиев, а за началник щаб - капитан Съби Иванов Събев. Командири на осигуряващите поделения са:
- 42-ри оатб (отделен авиотехнически батальон) - подп. Георги Иванов Стоянов
- 13-и обрсто (отделен батальон за свързочно и радиосветотехническо осигуряване) - подп. Иван Димитров Петров
- 710-и РЛП ( радиолокационен пост) - л-т Ангел Иванов Матракчийски

На 26 декември 1982 г. на командира подп. Георги Дамянов е връчено знамето на авиополка от генерал-лейтенант Стоян Минков Велков.
На 27 май 1983 г. на летище Стара Загора каца първият боен вертолет с командир на екипажа капитан Димитър Бетуховски. На летище Стара Загора, летателният, инженерно-техническият, свързочният, радиотехническият и тиловият състав започва усилена работа за доизграждането на материалната база и учебно-бойно сглобяване на авиационното поделение.

На 23 януари 1984 г. с вертолет Ми-24 застъпва в бойно дежурство първият екипаж за борба с балони и мало скоростни цели в състав: командир - майор Коста Андреев Костов, оператор - ст. л-т Мирослав Михайлов Матеев, борден техник ст. с-т Стоян Рангелов Тодоров.

На авиополка три пъти е присъждано званието „Полк - отличник" в системата на ПВО и ВВС за високи резултати, показани по време на летателно-технически учения и по поддържането на постоянна и висока бойна мобилизационна готовност.

На основание заповед на командващия ВВС генерал-лейтенант Михо Михов от 18.08.1994 г. вертолетният полк и осигуряващите поделения преминават към базова структура - 23-та вертолетна база бойни вертолети с командир полковник Спас Петров Димитров.

Съгласно „План 2004“ със заповед на началника на Главния щаб на ВВС от 1 октомври 2000 г. се разформирова 23-та авиобаза и се сформира авиационна техническа база с командир полковник Николай Лозев Димитров, закрита през юни 2002 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка