ЗАПОЧНА МЕЖДУНАРОДНАТА ЛЕТАТЕЛНА ТРЕНИРОВКА „EUROPEAN SPARTAN EXERCISE 2022“

Pan.bg 03 окт 2022 | 18:27 views (679) commentaries(0)
img pan.bg
Източник: ИЦ на ВВС

Започна международната летателна тренировка „European Spartan Exercise 2022“ (ESE 2022). Тя се провежда за шести път като за пети, Република България е страна-домакин. Тренировката е била провеждана в град София и град Пловдив. Тази година авиобаза Безмер ще е домакин. В ESE 2022 ще вземат участие летателен и инженерно-технически състав на военнотранспортни самолети C-27J от Република България, Италианската република, Република Литва и Румъния. Периодът за провеждане летателната тренировка е от 03 октомври до 14 октомври 2022 г.

Тренировката се провежда ежегодно, като част от програмно споразумение между операторите на самолети C-27J, членки на Европейския съюз. Инициативата за създаването на проект C-27J е на Европейската агенция по отбрана и е насочен към синхронизиране и уеднаквяване на методите за поддръжка на авиационната техника и уеднаквяване на подготовката на летателен и инженерно-технически състав.


Основен район за тактическа подготовка – изпълнение на тактически заходи за кацане, десантиране на парашутисти и операции при работещи двигатели ще бъде летище Безмер и летище Чешнегирово. За повишаване на интензивността на мисиите на участващите екипажи, те ще могат да планират задачи за симулирано десантиране на хора и товари, а летище Безмер ще бъде използвано за изпълнение на тактически заходи за кацане. По време на учението ще бъдат изпълнени задачи и в района на летище Долна Митрополия. Ще бъде отработено и осъществяването на полети на малка височина, тактически полети, които са свързани с различни сценарии, както и задачи по преодоляване на ПВО на страната.
В структурата за командване и управление има включени представители на страните участници, както и представител на Европейската агенция по отбрана. Представителят на Европейската агенция по отбрана е български офицер от Военновъздушните сили подполковник Виктор Брясков. Създаването на тактическа обстановка и планирането на летателните задачи ще бъдат под ръководството на италиански тактически инструктор от международния център за подготовка на симулатор за C-27J Spartan в Италия – подполковник Денис Иноченти.

Ще бъдат планирани задачи за десантиране по парашутен способ на военнослужещи от ВВС и СКСО. В сценария на учението ще бъдат отработени процедури за авиационна медицинска евакуация, съвместно с екипи от Военномедицинска академия – София и екипи за авиомедицинска евакуация от Италианската република, Република Литва и Румъния.

Ръководител на летателната тренировка „European Spartan Exercise 2022“ е полковник Филип Ангелов, командир на авиобаза Враждебна.

image
image
image
image
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка