AIRBUS: "Пазарът на авиоуслуги за гражданската авиация ще удвои стойността си до 2041 г." (ИНФОГРАФИКИ)

Pan.bg 06 окт 2022 | 11:44 views (482) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на airbus.com


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


На 6 октомври 2022 г. в централата си в Тулуза Airbus представи очакванията си за пазара на търговски самолети. Очаква се той да възстанови нивата отпреди пандемията през 2023 г. и да удвои стойността си през следващите 20 години – от 95 млрд. долара днес до над 230 млрд. долара през 2041 г., според последната си прогноза за глобалните авиационни услуги (GSF). В резултат на това броят на хората, работещи в авиационни услуги, поддържащи световните флотилии да летят ежедневно, се очаква да се увеличи с още 2 милиона.

„Всеки ден милиони хора в услугите, скрити шампиони зад кулисите, поддържат нашия глобален флот от самолети да летят. Само броят на пилотите, кабинните екипажи и специалистите по поддръжката се очаква да нарасне с още два милиона до 2041 г. Ускорената дигитализация на операциите и поддръжката, както и по-високият дял на самолети от най-ново поколение в експлоатация ще доведат до огромно изискване за нови умения и създаване на работни места, като се използват нови инструменти и начини на работа с цел допълнително повишаване на ефективността на нашия сектор, намаляване на горивото потребление и емисиите“ заяви Филип Мхун, изп. вицепрезидент „Програми и услуги“ на Airbus.

Общият годишен темп на растеж от 3,7% ще доведе до удвояване на стойността на пазара на услуги през следващите две десетилетия с по-голямо от всякога търсене на висококвалифицирана работна ръка: 585 000 нови пилоти, 640 000 нови техници и 875 000 нови кабинни екипажи.

Тъй като операторите се съсредоточават повече върху основния си бизнес, услугите за подобряване на наличността и ефективността на самолетите все повече ще се възлагат на външни изпълнители, което ще стимулира пазара за тези доставчици. Тези услуги ще бъдат водени от устойчивостта и ще бъдат активирани от цифровизацията, свързаността и иновациите, за да увеличат максимално ефективността в подкрепа на амбициите за нулеви нетен CO2.

Mhun заключи: „GSF потвърждава нашата стратегия и ние сме готови. Клиентското изживяване е наш приоритет. Стойността за клиентите ще бъде подкрепена от високи постижения в устойчивите услуги и нов енергиен преход, като се използват изцяло нашите цифрови възможности Airbus Skywise. Авиационните услуги ще останат една от най-напредналите и международни индустрии, поддържайки нашите клиенти и общество като цяло в центъра на нашите операции“.

Ето и самата прогноза:

Глобална прогноза за услугите (GSF) (2022-2041 г.)

Услугите съпътстват въздухоплавателното средство през целия му жизнен цикъл, от преди въвеждането му в експлоатация до неговото разглобяване и рециклиране. GSF разглежда еволюцията на този бърз, развиващ се и вълнуващ пазар, навигирайки индустрията, за да предвиди къде, кога и как трябва да развием бъдещи възможности за услуги.

2022 г., година на преход и растеж за услугите
Бизнесът с търговската авиация е свързан с безопасно свързване на хора и пренасяне на стоки по целия свят. Всеки ден милиони квалифицирани хора работят усилено, за да управляват, поддържат и подобряват повече от 23 500 самолета (над 100 места) и да обучават персонала.

Откакто започна кризата с COVID, услугите бяха непрекъснато адаптирани, за да се гарантира, че флотите остават работещи, позволявайки транспортиране на критични стоки и постепенно позволявайки на хората да летят и да се свързват отново.

2022 е годината на прехода в индустрията. Полетните цикли, един от ключовите двигатели за прогнозиране на търсенето на услуги, се възстановяват с различни темпове, в зависимост от маршрутите и регионите. Дори при постепенно премахване на пандемичните ограничения; ограниченията на доставките и недостигът на квалифицирана работна сила, съчетани с икономическата несигурност, оказват влияние върху краткосрочното възстановяване на трафика.

Услугите започват да работят, като се очакват допълнителни 21% разходи през 2022 г. спрямо 2021 г., което представлява годишно търсене от 95 млрд. долара. Създават се големи бизнес възможности за играчите на следпродажбеното обслужване поради търсенето на оператори на повече устойчивост и гъвкавост в договорните условия, приоритизиране на решенията за горивна ефективност, стремейки се да облекчат затрудненията при поддръжката, ограничени от текущия капацитет и възможността за подсилена свързаност.

В повечето бизнес области на следпродажбеното обслужване възстановяването до нивата отпреди кризата се очаква през 2023 г. с пазарите за поддръжка и обучение на преден план.

Броят на пътниците ще се удвои, за да достигне повече от 9 милиарда до 2041 г.
Това значително увеличение ще генерира нарастване на търсенето на наследени и нови услуги, така че индустрията ще трябва да се адаптира, за да прави повече с по-малко. Ще бъдат необходими въздействащи и иновативни технологии, а амбициите за устойчивост ще оформят следващите стъпки за търговските авиационни услуги.

Очаква се пазарът на услуги да се удвои повече от 2 пъти през следващите 2 десетилетия (+3,7% CAGR - Смесен годишен темп на растеж), с по-високо от всякога търсене на квалифицирана работна ръка: 585 000 нови пилоти, 875 000 нови членове на кабинния екипаж и 640 000 нови техници. Операторите ще трябва да се съсредоточат върху основния си бизнес с цел да намалят риска и да подобрят наличността на въздухоплавателни средства, те могат да намалят своите инвестиции и да изнесат неосновна дейност като поддръжка. Новите услуги ще бъдат движени от устойчивостта и ще бъдат активирани от цифровите технологии и иновациите, които ще стимулират ефективността и ще подкрепят амбициите за нулеви нетни CO².

До 2041 г. пътническите самолети от ново поколение ще представляват 95% от оперирания флот. Като пряко следствие за услугите, ние предвиждаме индустрия, изискваща нови компетенции (дигитални, автоматизация, свързаност и т.н.), където услугите стават напълно интегрирани в платформата на самолета и авиационната екосистема. Доставянето на гориво, консумацията на енергия и цялостният жизнен цикъл са значително оптимизирани. Свързването с транспортни решения от врата до врата би могло да промени пазара към подход, ориентиран повече към пътниците.

През следващите 20 години ще променим значително начина, по който предоставяме услуги на търговската авиация. Но едно нещо няма да се промени… Авиационните услуги ще бъдат една от най-модерните и международни индустрии, която държи хората в сърцето си.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


AIRBUS: "Пазарът на авиоуслуги за гражданската авиация ще удвои стойността си до 2041 г." (ИНФОГРАФИКИ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка