СВ на САЩ възложиха договор за ЗРК NASAMS за Украйна

Pan.bg 01 дек 2022 | 13:40 views (360) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на globalsecurity.org

На 30 ноември 2022 г., като част от 5-ия пакет от Инициатива за подпомагане на сигурността на Украйна (USAI), Сухопътните войски (СВ) на САЩ възложи договор за не повече от 1,2 млрд. долара на Raytheon Missiles and Defence за доставка на 6 батареи зенитно-ракетни комплекса (ЗРВ), обучение и логистична подкрепа за Въоръжените сили на Украйна. Това усилие е продължение на договора с писмо, възложен на Raytheon на 26 август за доставка на 2 батареи NASAMS на украинската армия като част от 3-ия пакет на USAI. Първите 2 батареи бяха доставени и разгърнати и успешно демонстрираха ефективността на системите срещу руските заплахи.

„NASAMS са най-новите в разнообразния набор от способности за ПВО, които доставяме на Украйна. Това са доказани системи, които ще продължат да правят разлика на бойното поле“ заяви Уилям А. ЛаПланте, заместник-министър на отбраната за придобиване и поддръжка.

СВ на САЩ, заедно с партньорите им от индустрията, ще работят за съкращаване на 24-месечното време за производството и доставката на NASAMS. Това усилие допълнително илюстрира спешността, която правителството на САЩ предприема в своя подход за придобиване на системи за ПВО за своите съюзници и за попълване на собствените си запаси от боеприпаси.

„Скоростта и гъвкавостта на придобиване са основен приоритет. Бързото възлагане на този договор е още един пример за способността на СВ да ускорят предоставянето на критични способности чрез нашите индустриални партньори на нашите съюзници“ сподели Дъглас Р. Буш, помощник-министър на армията за придобиване, логистика и технологии.

Договорът бе разработен от Програмния изпълнителен офис на СВ за ракети и космос, в партньорство с отдели в Министерството на отбраната на САЩ.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка