RYANAIR И SHELL ПОДПИСАХА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА УСТОЙЧИВО АВИОГОРИВО (SAF)

Pan.bg 02 дек 2022 | 08:49 views (282) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на ryanair.com

На 1 декември 2022 г. Ryanair, най-голямата авиокомпания в Европа и глобалната енергийна група, Shell, подписаха Меморандум за разбирателство (MOU) за напредък в доставките на устойчиво авиационно гориво (SAF) на над 200 летища на Ryanair в цяла Европа, със специален акцент върху доставка на устойчиво авиогориво (SAF) в най-големите бази на авиокомпанията като Дъблин и Лондон/Станстед.

Въпреки че SAF е ключов фактор за декарбонизацията на авиацията, в момента той представлява само малка част от световното използване на реактивно гориво. Това споразумение с Shell дава на Ryanair потенциален достъп до 360 000 тона SAF между 2025 г. и 2030 г., спестявайки приблизително 900 000 тона емисии на CO2. Това е еквивалентно на над 70 000 полета от Дъблин до Милано). SAF, който е обхванат от този меморандум за разбирателство, потенциално може да бъде произведен от множество различни технологични пътища и широка гама от устойчиви суровини.

Това споразумение, което бе подписано в Изследователския център за устойчива авиация в Тринити Колидж Дъблин, където Ryanair и TCD проведоха Ден за устойчивост на авиацията, демонстрира ангажимента на Ryanair и Shell да работят заедно, за да инвестират в горива за доставка на SAF. Ryanair си е поставила амбициозни цели от 12,5% SAF до 2030 г. и нулеви нетни емисии до 2050 г.

Говорейки на Деня на устойчивостта на Ryanair в TCD, директорът по устойчивост на авиокомпанията Томас Фаулър заяви:
„SAF играе ключова роля в нашата стратегия Pathway to Net Zero, както и нашия ангажимент към целта от 12,5% SAF до 2030 г. Днешното споразумение с Shell помага на Ryanair да осигури достъп до около 20% от тази амбициозна цел. Shell е ключов партньор за устойчивост на Ryanair и ние с нетърпение очакваме да надградим това сътрудничество с Shell, тъй като нашата група расте устойчиво, за да превозва 225 милиона пътници годишно до 26 финансова година“.

Президентът на Shell Aviation Ян Тошка добави:
„Фантастично е да надграждаме съществуващите ни взаимоотношения с Ryanair, за да разгледаме сега какво можем да постигнем заедно по отношение на устойчивостта. Това първоначално споразумение показва, че и двете компании осъзнават, че SAF е ключът към отключването на нулево бъдеще за авиацията. Споделяме същата амбиция да позволим на пътниците на Ryanair да летят с по-ниски въглеродни емисии. Необходими са лидерство и смели действия за ускоряване на декарбонизацията на полетите и днешното съобщение е чудесен пример за това“.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка