10 ГОДИНИ ЛЕТИЩНА КОНТРОЛА КУЛА-СОФИЯ! ЧЕСТИТО!

Pan.bg 05 дек 2022 | 09:15 views (1337) commentaries(0)
img
pan.bg
Автор на снимките от въздуха - Стефан Геков


На 5-ти декември Летищната Контролна Кула София навършва 10 години от пускането и в експлоатация.
Заслужено тя печели и приза "Сграда на годината" през 2013 година.
Залата за обслужване на полетите е изключително модерна и просторна. Дава възможност за перфектно визуално наблюдение на летателното поле при добро време. При лоши МТО на помощ е радара за наземно движение, който освен въздухоплавателните средства следи и движението на специализираните автомобили. Ръководителите на Полети имат възможността да наблюдават и уникалните метереологични явления като изгреви и залези, мъгли, дъждове, гръмотевични бури и др.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >image

На 16 юни 2006 УС на ДП РВД взима решение за създаване на проект за изграждане на новата летищна кула. През 2007 г. е назначен експертен технически съвет със задача да изготви техническо задание на проекта. Разработен е предварителен вариант на „пътна карта“ за изпълнението му и е получено разрешение от ГД“ГВА“ за достигане на височина на Кулата до 55 метра.

През 2008 г.е проведена открита процедура за конкурс за придобиване на идеен проект за изграждане на новата Кула. През 2009 г. е сключен договор за изработване на технически инвестиционен проект, както и договор за изграждане на ограда и изваждането на терена извън охраняемата зона на летище „София“ .На 6 януари 2010 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството издава разрешение за строеж на обект „Нова летищна кула с прилежаща инфраструктура към нея“.
image
На 19 юли 2011 г. приключва процедурата по избор на изпълнител на проекта. На 02 септември същата година е направена първата копка на строежа на новата Летищна Кула. Изпълнителят имаше отговорната задача да проектира, изгради и предаде обекта до ключ. Разгънатата застроена площ е 2 400 кв.м.и височина – 50м. В проекта прецизно са обмислени и проектирани разположението, функционалното определяне на работните места, площта за оперативната зала за обслужване на въздушното движение и метеорологично обслужване, както изискванията за обзор към полосата за излитане и кацане, пътеките за рулиране, перона и възможност за излаз на открита площадка.за наблюдение.

image

Изготвен е анализ по определяне на работните места на ръководителите на полети и редът за разполагане на позициите в контролната зала. На 5-ти декември 2012 г. на официална церемония министърът на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски връчи символичния ключ за новата ЛКК на тогавашния директор на ДП“РВД“ Диян Динев. За откриването беше направен специално за случая и 3D Maping прожекция на Кулата.Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


10 ГОДИНИ ЛЕТИЩНА КОНТРОЛА КУЛА-СОФИЯ! ЧЕСТИТО!

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка