ТЕНДЕНЦИИ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА В РАЗВИТИЕТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО В АВИАЦИОННИЯ СЕКТОР

Pan.bg 09 дек 2022 | 07:39 views (3586) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на ВВВУ "Г. Бенковски"
бе темата на работна среща, състояла се във ВВВУ „Георги Бенковски“. На поканата на бригаден генерал Юлиян Радойски и ръководството на училището за участие в разговора за постигнатото и предизвикателствата пред съвременното авиационно образование се отзоваха полковник д-р Милен Филев, държавен експерт в отдел „Образование и квалификация“ на Дирекция „Управление на човешките ресурси в отбраната“- Министерство на отбраната; подполковник Петко Поповски от „Военно ръководство на въздушното движение“ в командването на ВВС; подполковник д-р Андон Андонов от катедра „ВВС и ПВО“ на ВА „Г.С.Раковски“; доцент д-р Юлиян Минчев, ръководител на катедра „Мехатроника“ и доцент д-р Цветелина Велкова от същата катедра на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“.

Преди анализа на състоянието на съвременното образование за подготовка на кадри за военната и гражданска авиация, на участниците в срещата бяха припомнени „Поуки от практиката по усвояване на авиационната техника и подготовка на летателния състав във Въздушните на Негово Величество войски“, подготвени от полковник професор д-р Мануш Христов – декан на факултет „Авиационен“.

Настоящите тенденции и предизвикателства в развитието на образованието в авиационния сектор представи доцент д-р инж. Иван Вълков, помощник-ректор на ВВВУ.

Основна задача на ВВВУ е да се утвърди като единен център за комплексно авиационно образование за обучение на летци-пилоти и технически специалисти на самолет и на хеликоптер за нуждите на ВВС, ВМС и МВР.

Благодарение на предоставените от МО и ВВС два леки учебно-тренировъчни самолета, след 20 годишно прекъсване, курсанти летци-пилоти третокурсници вече са с нальот от 50 часа. Амбицията е училището да получи и учебни хеликоптери, които да подпомогнат обучението на приетите тази година летци-пилоти на хеликоптер. Не е без значение намаляване себестойността на един летателен час.

Предизвикателство е и подготовката по хибридната специалност с Медицински университет–Плевен „Авиационен парамедик“. Подготвени са учебните програми. Изучава се опита на сродни авиационни институти от Полша, Румъния, Франция.

Благодарение на съвместната дейност на ВВВУ с ПГ по механоелектротехника и ПГ по автотранспорт в Плевен се очаква през следващата учебна година да започне обучението на авиационни техници.

Подп. Поповски обърна внимание на много сериозен проблем и пред висшето военно образование. Оказва се, че през първи и втори курс трябва да се отстраняват и компенсират пропуските от средното образование. От 13-15 години летателна дейност, 10 години пилотът се дообучава, което предполага програмите да се адаптират и синхронизират в движение с европейските на всички звена.

Доц. д-р Минчев, позовавайки се на добрия опит на ВВМУ, препоръча по-ефективното използване на компютърните специалисти за разработване на симулатори на виртуалната реалност, което прави обучението практически насочено. Предполага и към прилагането на нови и по-атрактивни методи на преподаване. Предизвикателство би било да се започне и обучение за пилотиране на автожир-летателно средство, което има все повече привърженици.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ТЕНДЕНЦИИ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА В РАЗВИТИЕТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО В АВИАЦИОННИЯ СЕКТОР

ПРЕДИШНА СНИМКА 3/6 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка