Високите технологии навлизат на летище София - SOFie, първият почистащ робот, вече чисти Теримнал 2 (ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНА РОБОТИЗИРАНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 09 дек 2022 | 08:21 views (3543) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgПървият роботизиран асистент за почистване, наречен SOFie, започна работа на летище София. Роботът е осигурен от Dr. Sasse - компанията, която отговаря за почистването на летището от март 2022 г. SOFie е произведен в Сингапур и е най-новият член на международното семейство на „СОФ Кънект“. Механичното създание, снабдено с най-съвременните технологични и оперативни възможности, вече може да бъде видяно в зоните на Терминал 2 където внимателно извършва своята дейност сред пътниците и техния багаж търпеливо изчакващи времето до своята мечтана коледна ваканция.

Роботът съвместява най-новите тенденции в електрониката и роботостроенето, оборудван е с множество сензори, които му позволяват да изпълнява задълженията си по почистване. SOFie има капацитет за 5-часова смяна с едно зареждане на батерията или за час почиства пространство от 1450 m2. Нейната производителност се отличава с висока аспирационна мощност и с ниска консумация на вода, което е постигнато чрез внедряване на най-новите технологични решения и отговаря на политиката за устойчивост, заложена в програмата на „СОФ Кънект“.

„Много сме горди, че сме първата компания, която в партньорство със „СОФ Кънект“ въвежда роботиката на българско летище. Нашата концепция за роботизация вече е внедрена на почти всички летища, обслужвани от Sasse Group. Освен желанието ни да бъдем признати за посланик на иновациите, ние се стремим да отговорим и на предизвикателствата, свързани с набирането на персонал в резултат от пандемията. Разбира се, един почистващ робот не може да замени изцяло добрия персонал, но може да помогне за компенсиране на недостига на работна ръка и за повишаване на хигиенните стандарти на летището“ заяви Бени Вундерлих, управляващ директор на Sasse Group, по повод представянето на SOFie.

"SOFie е тук и е напълно технологично оборудвана. Тя вече е пълноценен сътрудник на фирмата за почистване на летище София и нейната помощ е незаменима в ежедневната дейност по поддържане на летищната хигиена. Вслушахме се в дългогодишните отзиви на нашите пътници относно чистотата и благодарение на SOFie ще имаме по-приятна летищна среда. Тя е не само ефективен помощник, но и магнит за пътниците, които вече се снимат с нея“ заяви Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на летище София.

Пътувате от летище София? Огледайте се за SOFie и със сигурност ще я видите в нейната естествена работна среда – Терминал 2.

Роботът оставя след себе си почистен и сух под, като така предпазва пътниците от подхлъзване. Зараждането за една смяна трае около 2 часа. Роботът изпраща детайлни отчети за почистените зони, което дава възможност както на оператора Dr. Sasse, така и на концесионера СОФ Кънект, да анализират извършената работа и нейната ефективност. Това отваря огромно поле за оптимизация на почистващата схема, разхода на консумативи и ред други предимства.

Управлението на робота е от стандратен смартфон през облак, което позволява при възникване на механичен проблем, да се получи консултация от производителя в Сингапур в реално време, а при проблем със софтуера инженерите в Сингапур могат да го разрешат дистнационно.

Очаквайте пълни подробности за способностие и предимствата на SOFie в брой 1/2023 на българското списание за авиация "Клуб КРИЛЕ".

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Високите технологии навлизат на летище София - SOFie, първият почистащ робот, вече чисти Теримнал 2 (ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНА РОБОТИЗИРАНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 4/7 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка