ПОЧИНА ЕМИЛИЯ ГЪРБОВА - ПЪРВАТА ЖЕНА-ПИЛОТ НА РЕАКТИВЕН САМОЛЕТ

Pan.bg 18 яну 2023 | 21:50 views (4024) commentaries(0)
img
Тази сутрин на 90 години отлетя завинаги от нас големият наш пилот Емилия Гърбова - първата жена-летец на реактивен самолет в България.
Емилия бе прекрасен човек, другар, приятел, летец!
Поклон пред паметта й!
Поклонението ще се извърши на 19.01.2023 г. от 12.00 ч. в Ритуалната зала на гробищния парк в гр.Сухиндол.


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

От екипа на списание КРИЛЕ и Българската авиационна общност.

Смъртта й предизвика стотици прекрасни коментари и спомени на наши летци.
По-долу публикуваме съболезнованията на двама наши пилоти - Рангел Тасков и Стефан Стефанов.


Рангел Тасков

Тази сутрин е починала о. з. подполковник Емилия Гърбова - разкошен човек, отличен летец - инструктор. Във 2-ри курс ми беше инструктор, а аз съм обучаемият (както тя казваше), с когото е направила първата инструкторска задача на Л-29.
СБОГОМ, ЕМИЛИЯ! ВЕЧНА ТИ ПАМЕТ!
Ще те помним мъдра, весела и усмихната!

Стефан Стефанов

ВМЕСТО НЕКРОЛОГ!
ОРЕДЯВАТ РЕДИЦИТЕ НИ! НЕБЕСНИЯТ ПОЛК СЕ ПОПЪЛНИ С ОЩЕ ЕДНА ЗВЕЗДА! ЕМИЛИЯ ГЪРБОВА - ТЯ ПРОСТО ОТЛЕТЯ ПРИ ТОДОР, ЗА ДА БЪДАТ ОТНОВО ЗАЕДНО!
ЕХ НЕБЕ, НЕБЕ, НЕБЕ,
КЪСЧЕ РАДОСТ, КЪСЧЕ ЖАЛ.
МЛАДОСТИ ДА ИМАХ ДВЕ,
ПАК НА ТЕБЕ БИХ ГИ ДАЛ!

Спомени за Емилия Гърбова

„Не искам да говорите само за мен! Пишете за военната авиация, пишете за жените в авиацията…“ Така започва разговорът с Емилия Гърбова, първата жена пилот на военен реактивен самолет. Казва го строго и предупреждава, че трябва да се внимава с фактите, защото през годините много неверни неща са се изписали. Но никаква суха статистика и данни не могат да заменят уникалната лична история на Емилия Гърбова.
Емилия, по баща Гайдарджиева, е родена на 1 септември, 1932 г. в Полски Тръмбеш. Както сама казва, любовта й към летенето започва още от дете и в нейния случай това не е клише. „Край градчето ни имаше поляна, на която кацаше самолет. Децата се катерехме по него и надничахме в кабината, а баща ми често ме водеше до близкото летище Поликраище. Все сънувах, че ми подарява самолет.“
Сънищата на Емилия и досега са свързани с полет, но истинското начало идва с първия скок с парашут от 800 метра на 22 юли 1946 г. Той е достатъчен, за да отключи мечтите и пътя й към Военновъздушното училище в Долна Митрополия въпреки протеста на родителите. Там сред всички курсанти избира бъдещия си съпруг Тодор Гърбов. Тодор е от Сухиндол и още 16-годишен лети на безмоторен самолет. „Докато учехме, много се ревнувахме в работата – спомня си Емилия, – после той се радваше на моите успехи, а аз на неговите.“
Като двойка Гърбови са единственото семейство военни летци, но това не означава, че се ползват с лукс и почести. Двамата са обречени на полета и дори сватбеното им тържество е някак между другото и под знака на униформата. „Не сме имали специална церемония – разказва Емилия и се усмихва. – Точно когато завършвахме училището, колегите ни започнаха да викат „горчиво“. И с един автобус – хайде в Плевен. Нямахме паспорти и подписахме с военни книжки. Почерпихме се и после съобщихме на родителите си, че вече сме женени.“ Започва вълнуващият живот на двама души, влюбени един в друг и с общ поглед към небето.
Идва обаче есента на 1954 г. и тогава по силата на Женевското съвещание за разоръжаване всички жени, които не са глава на семейство, трябва да бъдат съкратени. „Имах една колежка, която, за да остане на работа, се разведе с мъжа си и пет години бяха като разделени. Мен обаче ме съкратиха“ – казва Емилия Гърбова и добавя, че не съжалява за пропуснатите 10 години без полет. Тогава родих и отгледах моите три деца – Зоя, Лили и Веселин.
По-късно се връща в авиацията, но след години животът на семейство Гърбови е белязан с друга лична трагедия. Умира голямата им дъщеря: „Не успяхме да съберем средства за трансплантация на бъбрек, което само в България може да се случи“ – прошепва с горчивина в гласа майката.
Със съпруга на Зоя, Александър, който също е пилот, семейството отдава на авиацията общо над 100 години. Тодор лети над 40 години, Сашо – над 30, Емилия посвещава 30 години на военната и спортната авиация. Тя е военен летец инструктор I клас; командир на звено, щурман на ескадрила, началник на въздушно-стрелкова подготовка на учебно-авиационен полк, обучила е летци, с които може да се изгради цяла авиационна база. Семейство Гърбови имат 61-годишен брак, шестима внуци и четирима правнуци, които се хвалят: “Нашата баба може да прави челна стойка.“
Емилия е подполковник от запаса. Лети на 9 типа самолети, изпълнява 12 321 полета с 3500 летателни часа. „А Тодор има много повече от мен“ – казва с любов и гордост първата жена пилот на военен реактивен самолет.
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ПОЧИНА ЕМИЛИЯ ГЪРБОВА - ПЪРВАТА ЖЕНА-ПИЛОТ НА РЕАКТИВЕН САМОЛЕТ

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка