Отбранителната система NASAMS предлага на България високо ниво на защита във времена на несигурност (ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 26 яну 2023 | 15:12 views (3187) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg

Войната в Украйна разкри нови предизвикателства пред страните в региона. В тези времена на несигурност България предприема неотложни мерки за модернизация на армията като поетапно замества остарялото въоръжение, което не може да бъде ремонтирано, с ново.

По време на пресконференцията на 4 януари 2023 г., служебният министър на отбраната Димитър Стоянов каза, че военната академия съвместно с военното разузнаване анализират хода на войната в Украйна и въз основа на това Министерството на отбраната подготвя проекти за придобиване на дронове за пехотата, системи за залпов огън HIMARS и 155 mm гаубици. До края на февруари експертите от министерството трябва да са готови с проекта на Националната отбранителна стратегия. По време на пресконференцията не беше засегнат въпроса за развитието на българските системи за противовъздушна отбрана, а както знаем ПВО промениха хода на войната в Украйна и се оказват ключови за възпирането на руските сили.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Потенциален участник в програмата за превъоръжаване на българската армия е една от водещите фирми в областта на отбраната и авангардните технологии - норвежката компания Kongsberg. Kongsberg представи три ключови продукта последна дума на техниката, които биха били приложими за отбраната на България – NASAMS, MSHORAD и NSM.

Kongsberg предлага на България NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System) – първата в света наземно разположена и оперативно централизирана мрежова ракетна система със среден и малък обсег. Системата осигурява ефективна защита срещу безпилотни летателни апарати, дронове, хеликоптери, ракети, бронетранспортьори и самолети. Системата се използва за защита на стратегически обекти, като летища, пристанища, градове и други важни обекти.

Едно от основните предимства на ПВО системата NASAMS е нейната приспособимост и това, че може да се използва както от ВВС така и от сухопътните сили. Двете системи могат да се интегрират и са оперативно съвместими. Жизнеспособността на системата се увеличава поради факта, че всички модули са монтирани на превозни средства с висока проходимост, което позволява бързата променя на местоположението и позициониране на бойното поле в подкрепа на пехотата.

Норвежката усъвършенствана ПВО система NASAMS се състои от няколко мобилни батареи с по шест стартови установки АМРААМС (по 3 за всяка стрелкова единица) с интегрирани изстрелващи релси, заедно с отделни радарни камиони и превозни средства за командния пункт. Пусковите установки са свързани помежду си чрез уникална и напълни защитена система за сигурност. Обменът на информация в системата за бойно управление се осъществява както по радиоканал, така и по полеви кабел. Системата разполага с активни 3D радари, пасивни електрооптични и инфрачервени сензори.

Най-новото решение на Kongsberg за сухопътните войски се нарича MSHORAD - Modular Short Range Air Defense. Това е модулно решение, което включва система за управление и контрол (C2); ракети за противовъздушна отбрана с малък обсег AIM-9X Block 2 Sidewinder или европейската IRIS-T; ракети за противовъздушна отбрана със среден обсег NASAMS; радар; купол Protector RWS с 12,7 мм картечница или 40 мм гранатомет и електрооптичен мерник. Решението е независимо от платформата, на която е интегрирано. В момента Kongsberg доставя това решение за бронетранспортьорите, които са на въоръжение в норвежката армия.

NASAMS се развива непрекъснато, позволявайки й да работи с различни видове ракети. Новите модификации включват новата пускова установка Mark 2, която позволява изстрелването на 3 вида ракети - първият вид са всички версии на AIM-120 AMRAAM, вторият е новата версия на ракетата AMRAAM-ER и третият е новата версия на AIM-9X Block 2 Sidewinder, която има нови способности – обхватът на поразяване е увеличен с около 70%.

Понастоящем има 4 основни модификации на AMRAAM, всички от които са на въоръжение във ВВС, ВМС и Корпуса на морската пехота на САЩ.

Kongsberg и Raytheon имат дългогодишен опит в разработването на версии на ракети въздух-въздух.

AIM-120D е модернизирана версия на AMRAAM с подобрения в почти всички области, включително 50% по-голям обхват на поразяване (от вече разширения обхват на AIM-120C-7) и по-добро насочване в целия полетен диапазон, което води до по-добра вероятност за унищожаване на целта. Обхватът на поразяване на AIM-120D е засекретен, но се предполага, че достига до около 160 km.

Двойна употреба: Ракетите въздух-въздух AIM-120 се използват успешно от изтребителите F-16. През март 2016 г. правителството на САЩ одобри продажбата на 36 броя ракети AIM-120 C-7 на индонезийските ВВС за оборудване на техния флот от F-16 C/D Block 25. Също така AIM-120 C-7 е съвместима с модернизирания F-16 A/B Block 15 OCU благодарение на проекта за модернизация Falcon Star-eMLU.

Предвижда се изтребителите F-16 на българските ВВС да са оборудвани с ракети от същия тип AIM-120 AMRAAM. Българското правителство вече е поръчало тези ракети и ако бъде направена допълнителна поръчка, те могат да бъдат доставени при по-изгодни финансови условия.
От 2008 г. повече от 14 000 ракети AMRAAM са произведени за американските ВВС и ВМС и още 33 международни клиенти, което гарантира сигурност на доставките и бърз достъп. AMRAAM е доказана в реални бойни условия, включително и сега в Украйна.

Тринадесет държави по света използват системата за противовъздушна отбрана NASAMS, а общо 16 страни използват блока за командване и управление на Kongsberg, който може да се адаптира към специфичните нужди на всяка армия.

От 2005 г. досега основната система за защита на града Вашингтон е NASAMS, която демонстрира изключителна надеждност и много високо ниво на готовност. Тази система е най-широко използвана и от НАТО.

През 2019 г. Катар поръча ракети AMRAAM-ER като част от придобиването на NASAMS. Сигурността на световно първенство по футбол, проведено в Катар през 2022 г., бе обезпечена от системата NASAMS.

Kongsberg е гъвкава компания със значително държавно участие, което й позволява да предлага различни методи за придобиване. Стандартният търговски подход е чрез обществена поръчка, но е възможно и придобиване чрез пряко междуправителствено договаряне. Като партньор на САЩ, България има възможност да придобива някои продукти директно от Министерството на отбраната на САЩ. Времето за доставка е в рамките на 18 месеца след сключване на договора.
Системата NASAMS е предназначена за операции в арктични, субтропични и пустинни условия. Освен това при оценка на нова технология е важно да се вземе под внимание какви системи използват съседните ни съюзници или други членове на НАТО. Фактът, че съседите ни са избрали Kongsberg, дава допълнителна мотивация за България. Това гарантира оперативна съвместимост, повишава сигурността на доставките и обединява системите за сигурност в източния фланг на НАТО.

Войната в Украйна доказа необходимостта от ПВО. Време е България незабавно да поднови противовъздушната си отбрана, тъй като без съмнение е напълно неподготвена за новите реалности.

Текстове към снимки:
1. Пуск на ракета от ЗРК NASAMS
2. ПУ на ЗРК NASAMS е с 6 стартови контейнера
3. Пуск на ракета AIM-120 AMRAAM от унгарски ЗРК NASAMS
4. Вариант на ЗРК NASAMS за Литва
5. Новата пускова установка NASAMS Mk 2 може да изстрелва ракети AIM-9X Sidewinder Block II с малък обсег и ракети AMRAAM-ER със среден обсег
6. Полски F-16 Block 52 с ракети AIM-120 AMRAAM на края на крилатаНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Отбранителната система NASAMS предлага на България високо ниво на защита във времена на несигурност (ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/6 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка