IAI-Elta предлага на България и нейните ВВС радарите MS-MMR (ГАЛЕРИЯ, ВИДЕО)

Pan.bg 31 яну 2023 | 13:30 views (3345) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg

На 26 януари 2023 г. израелският концерн за отбрана IAI и неговото подразделения за радарна техника Elta проведоха семинар на тема „Изграждане на модерна отбрана в ера на нарастващи военни заплахи“. Целта бе да се представят новостите в радарното семейство MMR и кореспондирането им с изискванията на очаквания конкурс на българските ВВС и МО за 3-координатни радари.
На семинара присъстваха високопоставени офицери от МО, ЩО, ВВС, СВ, Института по отбрана, представители на военно-промишления комплекс. От израелска страна присъстваха Наама Леви, зам.-посланик на Израел; полк. (о. з.) Моше Манор, старши експерт в IAI-Elta; Алон Каплан, регионален директор „Маркетинг и Бизнес развитие“ в IAI-Elta и Ивайло Пифер, представител на IAI за България.
Българското списания за авиация „Клуб КРИЛЕ“ бе сред поканените медии.
image
Алон Каплан, регионален директор „Маркетинг и Бизнес развитие“ в IAI-Elta, откри семинара с обяснението, че компанията е в България, тъй като българското МО планира да стартира процедура за придобиване на нови 3-координатни радари за ВВС. „Доколкото ние знаем става въпрос за пет 3-координатни радари с голям обсег и два 3-координатни радара със среден обсег. Това включва доставка, инсталиране, интеграция, инфраструктура, обучение и резервни части. Важно е да се отбележи, че целия проект трябва да е готов за пристигането на поръчаните вече от България многоцелеви изтребители F-16 Block 70. Тези радари трябва да са оперативно готови 24/7 за въздушно наблюдение на въздушното пространство на България“.
image
Силно впечатление направи експозето на зам.-посланика на Израел Наама Леви, която много стегнато представи израелската държавна компания IAI и нейните заслуги за охраната на въздушното пространство на Израел, както и експортните й успехи. „Нещо което американският президент Джо Байдън често споменава за Израел е неговия спомен за първата му визията в нашата държава като млад сенатор през 1973 г. Тогава той се среща с премиера Голда Мейр и Ицхак Рабин, тогава посланик на Израел в САЩ. На срещата на Джо Байдън са показани карти с всички заплахи за израелската държава. В края на срещата Голда Мейр казва: „Сенаторе сега ще ви разкрия нашето секретно оръжие“, след което Джо Байдън очаква че ще му бъде съобщено за някаква свръхтехнология или секретно оръжие в арсенала на израелската армия. На нетърпеливия му въпрос кое е това секретно оръжие, Голда Мейр му отговаря: „Ние няма къде да отстъпим и да отидем след това“. Тази ситуация, днес точно 50 години по-късно продължава да важи с пълна сила. Нашата независимост не ми беше поднесена на сребърен поднос, а бе извоювана с кръв, пот и сълзи. Независимостта ни все още е под заплаха. Въпреки, че винаги сме били по-малобройни от враговете ни, винаги сме успявали да ги победим чрез интелектуално и информационно превъзходство. Винаги сме знаели, че ако направим голяма грешка, държавата ни ще престане да съществува, защото сме опрени до стената. Това ние е накарало да бъдем иновативни, креативни, винаги да сме крачка напред пред опонентите и враговете ни. Винаги сме се стремели да имаме качеството, което да ни позволи да оцелеем и да гарантираме своето бъдеще. Целта винаги е била да разполагаме с изпреварваща информация за намеренията на враговете ни, за да дадем възможност на Въоръжените ни сили да отговорят подобаващо, като в същото време съхраним живота на цивилното население. За 75 години независимост сме водили поне 10 войни. Победите в тях винаги са били в резултат на технологично превъзходство над противниците ни, обучение и тренировка на Въоръжените ни сили. Така стигаме директно до темата на днешния семинар - „Изграждане на модерна отбрана в ера на нарастващи военни заплахи“, както и до продуктите, които ще бъдат представени днес.
Виждате, че днес, почти 80 години след края на Втората световна война, в Европа отново се водят мащабни сражения, при това не особено далеч от мястото на днешната ни среща. За Израел въоръжените конфликти не са нещо далечно и поддържането непрекъснато на висока бойна готовност не е новост за нас. Нелегалният трафик на ракети и използването им срещу територията на Израел са често срещан сценарии в Близкия изток. Това бе причината Израел да обърне особено внимание на този аспект от отбраната си - активни противоракетни технологии. С оглед на малката територия на страната ни, балистичните ракети са сериозна заплаха. Ето защо Израел създаде и поддържа мрежова многослойна система за ПВО и ПРО, която се счита за една от най-способните в света. Израел разполага с една от най-боеспособните армии в света. Нашите отбранителни компании са на върха на иновативните и авангардни технологии за отбрана, които защитават Израел. Една от тях, която е допринесла най-много за защитата на страната, е Israel Airspace Industry (IAI) и нейното подразделение за радарни технологии Elta. Това е най-голямата държавна отбранителна компания. Днес пред Вас е екип на IAI, готов да сподели с Вас технологиите и опита, който разполагат.
България е една от най-близките до Израел държави в Европа и в момента преминава през процес на модернизация на своите Въоръжени сили и изграждане на собствени способности. Не се съмнявам, че днешният семинар, ще помогне за засилване на военно-техническите връзки между двете наши държави“.
Алон Каплан, регионален директор „Маркетинг и Бизнес развитие“ в IAI-Elta, накратко представи бизнес структурата на компанията и нейните резултати за 2021 г.
Elta е дъщерно дружество на IAI и е известна като „радарната компания на Израел“. Компанията има 50 години опит в тази сфера, с продадени над 1000 радара за въздушни, морски, сухопътни и космически нужди. Elta инвестира солидни средства в научни-техническата област и иновациите и предлага най-авангардните и върхови постижения в радарната техника. Към момента, каквато и да е заплаха към Израел, без значение откъде идва тя - въздух, вода, суша, кибер домейн, тя ще бъде открита и обработени чрез сензор и/или система произведена от Elta. Компанията е създадена през 1967 г. и е световен лидер в областта на радарите, сензорите, ПВО, самолети за специални мисии, разузнаване и киберсигурност.
През 2021 г. компанията е поучила поръчки за 1,644 млрд. долара. Към края на годината има да доставя продукция за над 1,565 млрд. долара, а печалбата преди данъци е 173 млн. долара. В нея работят 4200+ работници, 75% от които са с висше образование и научни степени. Компанията е притежател на 776 патента и заявки за патенти.

MS-MMR - надеждно решение за ПВО и ПРО за България
Полк. (о. з.) Моше Манор, старши експерт в IAI-Elta, започна своята презентация с кратка ретроспекция на случаите на въздушни атаки през последните 5 години в световен мащаб. „През 2019 г. бяха осъществени безпрецедентни атаки с БЛА и баражиращи боеприпаси срещу петролните рафинерии на ARAMCO в Саудитска Арабия. През 2020 г. ролята на дроновете в кратката Азербейджано-Арменска война бе огромно. През 2021 г. се поведе операцията „Пазители на стените“, която в голямата си част бе борба чрез ЗРК с ракети и БЛА идващи от Ивицата Газа срещу Израел. В настоящия конфликт в Украйна ролята на дроновете е внушителна, те се използват като ежедневен консуматив. В конфликта на североизток от България основният резултат е загубата на ситуационна информираност в даден участък от фронта, което води до драматични последици - военни и цивилни загуби, принудителна евакуация на населението, силен спад в ефективността на бойните действия в атака и отбрана“.

image
Полк. (о. з.) Моше Манор подчерта основния извод от тези 4 случая - „националната способност да се генерира комплексна, точна и надеждна картина на въздушната обстановка не е лукс, а необходимост“. Израелският експерт посочи основните заплахи - БЛА, крилати ракети, баражиращи боеприпаси, които са неизменна част от всеки конфликт напоследък. Те дават възможност за внезапни атаки, от много малко или от много голямо разстояние от пуска до целта; дават възможност за атака от различни направления едновременно; атака чрез ята боеприпаси. Така предизвикателствата пред системите за въздушно наблюдение и за ПВО са - откриване на малки, бавни и нисколетящи цели; обработване на множество метки на екраните; бърза и правилна идентификация на откритите цели. Въпросът за оцеляемостта на средствата за въздушно наблюдения и за ПВО става критичен. Изводите от последните конфликти показват, че стационарните системи имат много кратък живот преди да бъдат унищожени. В допълнение собствените системи могат да бъдат подложени на масирана кибер атака преди началото на физическата атака, както и по време на целия конфликт. Към това може да се прибави GPS заглушаване, заглушаване на радарите и използване на средства за РЕБ.
Според полк. (о. з.) Моше Манор критичният фактор е оцеляемостта на сензорите за въздушно наблюдение. Чрез тях се осъществява откриване и идентифициране на „умни“ боеприпаси; БЛА и баражиращи боеприпаси и противоракетна отбрана от балистични и крилати ракети. Оцеляемостта и резервирането на сензорите е от критична важност на съвременното бойно поле и те трябва да се осигуряват на всички нива - от сензорите към системите. Всичко това влияе върху CONOP - концепцията за операциите.
При мисията за въздушно наблюдение се налагат следните промени в парадигмите:
-по мисията - добавя се допълнителната функция за ранно предупреждение;
-по оцеляемостта - от модел със стационарни сензори се преминава към мобилни и с възможност за многократно разполагане на терен. Освен това трябва да се внедрят способности за цели-имитатори и лъжливи цели;
-трябва да има възможност за по-бърза и точна класификация и идентификация на откритите цели;
-трябва да се повишат далечината и точността на откриване;
-новата отбранителна концепция трябва да е „всички сензори - най-добрите ефектори“.
Според експертите на Elta всяка себеуважащата се държава трябва да има готовност да се справи със следните заплахи - внезапна атака от далечно разстояние и от много посоки чрез комбинация от балистични и крилати ракети, изстреляни в залп на тежка и наситена атака. Освен това държавата трябва да има способност да се противопостави в различни сценарии - от конфликт с ниска интензивност през конфликт с висока интензивност до пълномащабна война, както и при хибридни конфликти. В тези конфликти потенциалните заплахи могат да бъдат със СТЕЛТ форма; ниско- и бавнолятещи (БЛА и дронове); с дозвукови, свръхзвукови и хиперзвукови скорости; различни типове боеприпаси изстреляни в залп; чрез пускове от близко и далечно разстояние. Атакуващите боеприпаси може да са крилати ракети, „умни“ високоточни боеприпаси; и всичко това вероятно ще е „гарнирано“ с РЕБ и кибер атаки. Ключът към успеха в борбата с всички тези заплахи и ефектори е в комплексна и точна картина на въздушната обстановка. Тя трябва да осигурява бързо проследяване на влитащите цели, многосензорно проследяване, наслагване на картината и препредаване на целите между отделните сензори с цел гарантиране на тяхната оцеляемост. Всичко това трябва да е комбинирано в единна система, която да осигурява многослоен „чадър“ над защитаваните обекти.
Полк. (о. з.) Моше Манор заяви: „Способността да се защитава националното въздушно пространство започва с ефикасни и ефективни способности за въздушно наблюдение по формулата „открий-проследи-идентифицирай-дай възможност за вземане на решение за защита“.
Концепцията Sky Shield за ПВО и ПРО се базира на създаването на холистичен подход към проблема осигуряващ многоцелевите нужди от въздушно наблюдение, ПВО и ПРО базирани на високотехнологични многофункционални и многодисциплинарни сензори, управлявани от авангардна сензорна мрежова система. Тя трябва да позволява стабилно и гъвкаво оперативно решение поддържащо решения за широк набор от конфликти, заплахи и мисии, като осигурява оцеляемост и резервираност на системата. Всичко това е обединено в една пирамида, в чиято основа са сензорите, над тях е сензорната система, която ги обединява, а на върха е системата за командване и контрол, която използва данните от тях. В зависимост от типа на целите (излъчващи или пасивни) се използват съответните сензори (активни и пасивни) с максимална ефективност и защитеност.
Решението, което предлага IAI-Elta на всички тези противоречиви изисквания и нужни способности е радарът MS-MMR (Multi sensor - multimission radar), който представлява платформа с обединени множество активни и пасивни сензори на нея. Той обединява сензори на системата „свой-чужд“ (IFF); сензор за откриване на пускове (LDS); система за комуникационно разузнаване (SIGINT); основен многофункционален S-band радар; вторични високочестотни радари и електрооптичен/ИЧ (EO/IR) сензор. За ликвидиране на мъртвата зона, на гърба на радарната антена има допълнителни високочестотни радари, които осигуряват „задна“ видимост на системата. Така MS-MMR реално е многослойна многосензорна система за откриване на въздушни цели, която генерира опозната картина на въздушната обстановка и осигурява откриване и идентификация на целите с висока точност и надеждност; резервираност и оцеляемост на сензорите.
В Израел MS-MMR е интегриран в единната система за въздушно наблюдение състояща се от националната система за отвъдхоризонтно радарно откриване TERRA и самолетите тип AWACS. MS-MMR осигурява откриване и проследяване чрез радарите; класифициране и идентификация чрез системата за електронно разузнаване (ELINT) с възможност за препредаване на целите към други радарни постове в системата; идентификация на националната принадлежност чрез IFF сензора. В допълнение има ЕО/ИЧ за детайлно опознаване, както и способност за препредаване на информацията към командни и контролни центрове чрез канал за пренос на данни.
Така на практика MS-MMR е многофункционален многосензорен 4-координатен напълно AESA радар, част от моделно семейство различни типоразмери радари, произвеждани от Elta. Той осигурява ПВО, ПРО и C-RAM способности за определяне на точката на пуск и точката на попадение (LP/IP) на съответния боеприпас. MS-MMR осигурява висока устойчивост чрез система за премахване на странични лепистоци (SLC) (техника която използва ефективно за намаляване на ефектите от електронни смущенията от РЕБ), както и други техники. MS-MMR може да работи както в обзорен режим, така и секторен режим, в зависимост от нуждите, като осигурява висока скорост на обновяване на картината. Разполага с голям брой галий-натриеви модули, което гарантира висока оцеляемост и резервираност. MS-MMR се отличава с високотехнологично управление на мощността, като собствено, така и чрез системите за командване и контрол. Архитектурата е гъвкава и отворена и дава потенциал за бъдещи модернизации и интеграция на нови сензори. Обработката на радарните сигнали е високотехнологична, дори при работа в условията на тежки смущения и заглушаване. MS-MMR осигурява високи способности за откриване, проследяване и идентификация на бавнолетящи и скоростни реактивни и витлови въздушни цели, вертолети, „умни“ боеприпаси с отдалечен пуск, като определя техните скорост, ускорение, височина на полета и радарен силует.
MS-MMR осигурява бърза идентификация на внезапно появяващи се цели; висока скорост на обновяване на картината, което осигурява стабилно проследяване на маневриращи цели; способност за работа в секторен режим, който осигурява по-висока точност за определяне на отдалечеността на целта и точното й местоположение в пространството; способност за точно откриване и проследяване на малки бавно- и нисколетящи цели с ниско ниво на фалшиви метки на екрана; способност за работа в наситена с цели среда и в условията на силни електронни контрамерки.
MS-MMR е проектиран и разработен за реализация на многофункционалната концепция All sensor - best effector (Много сензори - най-добрия ефектор). Радарът осигурява използването и управление на кинетични и некинетични оръжия.
Многослойната система на MS-MMR за оцеляемост и резервираност включва:
-напълно автономен режим, включително електрозахранването;
-способност за саморазтоварване и натоварване, без нуждата от кранове;
-висока мобилност, без ограничения от терена;
-време за преход от транспортно в бойно положение за обучен екипаж отнема 15 min;
-активни марки срещу противорадарни ракети;
-използване на имитатори;
-ниски странични лепистоци;
-ограничител на страничните лепистоци за борба с електронни контрамерки;
-откриване местоположението на заглушаващи устройства и такива за РЕБ;
-честотна гъвкавост;
-резервираност на модулите;
-„грациозна“ деградация в случай на унищожаване на част от модулите с цел запазване на известна работоспособност;
В Израел радарите от моделното семейство на MS-MMR се използват за: -въздушно наблюдение и управление на въздушното движение;
-RAZ - за многофункционално въздушно наблюдение и управление на артилерията (в експлоатация от 2010 г., доказано в бой);
-Barak MX - система за ПВО на ВМС;
-ЗРК Iron Dome („Железен купол“) с C-RAM (против НУРС, артилерия и мини) способности - за въздушно наблюдение и управление на огъня. В експлоатация от 2011 г., най-многократно тестваната система за ПВО в света с над 2000 доказани прехвата на цели;
-ЗРК David’s Sling („Прашката на Давид“) - наземна система за ПВО в експлоатация от 2017 г. - за въздушно наблюдение и управление на огъня.
MS-MMR са интегрирани във всички израелски системи за наземна ПВО - ЗРК Barak-8/MX, ЗРК David’s Sling, ЗРК Iron Dome, ЗРК Spyder SR/MR.
Радарите MS-MMR и другите от моделното семейство EL/М 2084 се радват на търговски успех и освен от Израел са закупени и интегрирани в националните С2 системи на Канада (радар MMR); Чехия, Словакия, Унгария, и Германия (ЗРК Iron Dome с радари MS-MMR). Всички тези държави са членки на НАТО и съответно радарите имат система „свой-чужд“ IFF mode 5. Системата позволява интегриране на национални криптиращи устройства. Освен това клиенти на MS-MMR са Финландия, Индия, Сингапур и Виетнам. Навсякъде IAI-Elta осигурява местни компании за интеграция в националните С2 системи.
IAI-Elta предоставя чрез MS-MMR реализация на концепцията за мултидисциплинарна сензорна интеграция на системно, на радарно и на сензорно ниво.
Полк. (о. з.) Моше Манор, обобщи така предимствата на MS-MMR: „подобрена и обогатена опозната картина на въздушната обстановка; подобрена работоспособност на базата на синергията от многобройни сензори; подобрени способности и точност за откриване и проследяване на целите; подобрена разделителна способност (дискриминация) между две близки една до друга цели; поддържат способност за управление на оръжейни системи; здраво и гъвкаво решение за динамични сценарии и мисии; разширени способности за самозащита; висока резервираност и оцеляемост.
В последните години има еволюция в критериите за придобиване на радари за въздушно наблюдение, все пак те се придобиват за срок от 30-40 години. Трябва да се оценяват по:
-работоспособността на системата - реалната дистанция на откриване на целите, не теоретичната; точността на работата; скорост на обновяване на метките, което влие върху точността и надеждността; реално натоварване което може да се поеме - решаващо при работа с наситена с цели среда;
-способности на системата - многофункционални способности, които снижават общите разходи за въздушното наблюдение; способност за взаимодействие със системи за ПВО - наземни, въздушни, морски; заложена способност за бъдещо развитие и модернизация;
-зрялост на системата - брой закупени и интегрирани системи по света; съвместимост с НАТО системите; дали системата е все още в процес на разработка и дали е доказана в бой;
-период за доставка;
-цена за придобиване, включително разходи за поддръжка;
-участие на местната индустрия и местни способности за поддръжка“.
Алон Каплан, регионален директор „Маркетинг и Бизнес развитие“ в IAI-Elta обобщи така предложението към България: „MS-MMR осигурява на клиентите - авангардни способности за работа в интензивни и сложни сценарии на нискозабележими и маломерни заплахи, влитащи от различни посоки; националната въздушна ситуационна информираност е критичен фактор във всеки конфликт; оцеляемостта на сензорите е критично важно; доказани в бой способности осигуряващи откриването и проследяването на самолети, балистични ракети, авангардни способности за въздушно наблюдение и управление на наземно базирана ПВО; опция за интеграция на мултисензорен пакет; действаща програма; клиенти в целия свят; ежегодно обновяване на софтуера; заложени способности за бъдещ растеж и модернизация“.
Съгласно националната програма „България, НАТО и европейската отбрана 2020“ българското МО планира да придобие 3-координатни радари - 5 с далечен обсег и 2 със среден обсег, инфраструктура за радарна инсталация, обучение и начален запуск. Те трябва да са напълно съвместими с новите многоцелеви изтребители F-16 Block 70 и да осигуряват 24/7 въздушно наблюдение. IAI-Elta работи по предложение на базата на тези критерии, като вече е подписала споразумения за индустриално коопериране с местни компании; подготвя трансфер на технологии към български компании, което ще гарантира наличието на произведени в България компоненти и системи и участие на българска работна ръка. Ще бъдат осигурени местни способности за своевременен ремонт в рамките на 24/7.
IAI-Elta предлага на България авангарден радар, отговарящ и дори надхвърлящ изискванията на МО и ВВС. Той осигурява потенциал за бъдещо развитие в зависимост от промяна в нуждите чрез своята отворена архитектура. Радарът е напълно НАТО съвместим, като и с бъдещите изтребители на България F-16 Block 70. Радарите MS-MMR са с къс срок на доставка и на атрактивна цена“.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


IAI-Elta предлага на България и нейните ВВС радарите MS-MMR (ГАЛЕРИЯ, ВИДЕО)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/8 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка