АНАЛИЗ: Украйна може да получи F-16 - кога ще има обучени пилоти да го управляват

Pan.bg 16 фев 2023 | 19:22 views (5369) commentaries(0)
img
пан.бг

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Говори се за доставки на изтребители F-16 в Украйна, оптимистите казват, че нищо няма да се случи, защото Байдън каза така, песимистите смятат, че ще дадат самолетите. Не САЩ, а Холандия. Не Холандия, а Полша. Или Франция. Или Германия.


Освен това има и опции: Mirage 2000, Tornado, F-16. Вярно е, че от този списък само F-16 е повече или по-малко достъпен по отношение на лекота на поддръжка, логистична инфраструктура, възможност за обучение на пилоти да го управляват и многофункционални способности. По отношение на инфраструктурата и възможностите за обучение на пилоти е наистина трудно да се конкурираш с Fighting Falcon: само в Европа F-16 е в експлоатация засега в осем страни, от Португалия до Полша, така че ще има към кого да се обърнеш.


Но много хора трябва да бъдат обучени: техници, оръжейници, инженери и, разбира се, пилоти. И днес, според много американски публикации, мнозина мислят колко украински пилоти, е наистина възможно да се обучават пилоти не само да летят, но и да се бият на F-16?


Джак Хънтър, Тайлър Рогоуей, Кайл Мизоками са разгледали това под микроскоп. Ние също не стоим безучастни и затова представяме нашето разбиране по въпроса.

Докато войната в Украйна наближава една година, има постоянни изблици в подкрепа от различни страни на исканията на Киев, да достави западни изтребители на украинските ВВС. Украинските бойни пилоти продължават да работят, довършвайки и губейки вече малкото си МиГ-29 и Су-27. При бомбардировачите и щурмовите самолети нещата не са по-добри, защото въпреки оборудването на Су-24 и Су-25 с нови образци западни оръжия, като например високоскоростната противорадиационна ракета (HARM) AGM-88, Русия непрекъснато намалява броят на украинските самолети, макар и не толкова, както е описано в докладите на Министерството на отбраната. Въпреки това численото и техническо превъзходство във въздуха все още е на страната на Русия.

От март 2022 г. украинското ръководство многократно призовава западните страни да попълнят и разширят изтребителния флот на украинските ВВС, който се състои от самолети от съветската епоха.

Днес западните оръжия текат като река в Украйна, но всички страни от блока на НАТО, отклоняват учтиво, с поглед в бъдещето украинската молба за бойни самолети. Украинската страна даде да се разбере, че най-добрият вариант за техните ВВС е доставката на употребявани F-16 .

Наистина, в случая с F-16 има много възможности за различни програми за обучение, а техническите възможности са много близки до познатия на украинските пилоти самолет МиГ-29.Полковник Юрий Игнат, говорител на командването на украинските военновъздушни сили, каза, че две въздушни ескадрили от 12 самолета, плюс резерви, ще бъдат достатъчни, поне първоначално, за да помогнат за обръщане на вълната срещу руските самолети. Донякъде той е самоуверен, защото бойният полк не е толкова много, колкото изглежда на един говорител.

Въпреки това през януари 2023 г. Игнат обяви, че вече е определен не само типът на самолета (той не каза кой), но и програмите за обучение на летателния персонал. Беше дори заявено, че Украйна вече работи по модернизирането на някои летища за настаняване на изтребители западен модел, в очакване на получаването им.

Въпреки твърдото „не“ на президента Байдън за прехвърлянето на американски F-16 на Украйна миналия месец, това „не“ може лесно да се превърне в „да“ за много кратък период от време. И дори ако правителството на САЩ не иска да дари F-16 от американските ВВС, то може да одобри друг доставчик, като Холандия или някоя от другите страни в списъка по-горе.

Но много анализатори в Съединените щати единодушно казват, че ситуацията със забраната за доставка на самолети, може да се промени по всяко време. И ако правителството на САЩ в крайна сметка разреши трансфера на F-16 в Украйна, какво би означавало това?

Абсолютно нищо изненадващо. Като цяло идеалното решение. F-16 има добра история на използване, добре изградена логистика в Европа и фабрики за производство на всичко необходимо в САЩ. И има доста голям брой употребявани самолети, които могат да бъдат дадени на Украйна, след като бъдат приведени в ред.


Юрий Игнат наскоро каза пред списание Air Force, че има най-малко 30 пилоти в Украйна с достатъчно владеене на английски, които са готови да отидат в САЩ за обучение, ако сделката за F-16 бъде договорена.

Въпросът за разпределяне на време и пари вече не си струва, миналата година Пентагонът отпусна 100 милиона долара за преквалификация на украински пилоти и ако има пари, определено ще има време в учебните центрове. Но трябва да има не време, а много време.

Дори самите украински пилоти казват, че ще отнеме няколко седмици, за да овладеят първия етап на излитане и кацане и полет от точка А до точка Б, но за да научат бойни маневри, да се научат да използват ракети, ще им трябват около шест месеца минимум.

И това е въпреки факта, че F-16 е относително лесен и безопасен за управление и следователно не е твърде труден за овладяване. В рамките на няколко месеца пилот, който първоначално не е запознат с този самолет, може безопасно да се преквалифицира на F-16. Системите са лесни за работа, самолетът е лесен за управление и много интуитивен за научаване. Опитен пилот няма да има затруднения с F-16, независимо от какъв тип самолет е летял преди. Това беше мнението на полски пилот, който е преминал от МиГ-29 на F-16.

„Стартираш всичките му системи, движиш газта нагоре и летиш. Системата за управление на полета ще отстрани всички големи грешки, наистина не можеш да пренатовариш самолета, освен ако наистина не се опиташ да го направите нарочно. Не можеш лесно да го извадиш от контролиран полет - има много случаи, в които самият самолет се грижи за вас с такова ниво на безопасност, че дори неопитен пилот може да лети безопасно - някои от системите за безопасност включват усъвършенствани системи за предупреждение за близост до земята (EGPWS) и пр...."

Пълният основен курс за F-16, известен още като "B-курс", обикновено е деветмесечен процес за млади пилоти, които току-що са завършили обучението си. Състои се основно от теоретични сесии, упражнения на симулатор и тренировъчни полети. В допълнение към курсовете, отделите за обучение (FTU) също провеждат опреснителни курсове за пилоти с опит на други въздухоплавателни средства - те обикновено са много по-кратки от пълен "B-курс".

В случай на завършване на пълния B-курс, първите четири седмици от теоретичните часове пилотите на F-16 учат системи и аварийни процедури. Това е последвано от около осем симулационни сесии, обхващащи основното летене по прибори и практическия опит при различни извънредни ситуации, преди да преминат към двуместен F-16D за четири тренировъчни полета с инструктор преди първата самостоятелна мисия.

Тези полети имат за цел да осигурят известен опит преди воден от инструктор тестов полет, по време на който пилотите изпълняват полети по прибори и аварийни процедури. След завършване на тази програма, новият пилот се счита за квалифициран да управлява F-16 при всякакви метеорологични условия през деня и може да премине към нощно летене с очила за нощно виждане (NVG).

Кандидатите преминават през изучаване на основни маневри на изтребител въздух-въздух, маневриране във въздушен бой и тактически прехващания, преди да преминат към фазата въздух-земя с летене на ниска надморска височина и тактика за наземно нападение. Има около 60 полета в курса, разделени между фазите въздух-въздух и въздух-земя.
За опитни украински пилоти на изтребители преквалификацията на F-16 може да бъде като типичен преходен курс на FTU, известен като TX. Традиционно това се прилага за екипажи, които преминават от един тип изтребител към друг, или може би за старши офицери, които трябва да летят с няколко типа. Индивидуалният курс за преквалификация може да бъде типът програма за обучение, от която ще се нуждае бъдещ украински пилот на F-16, който преди това е летял на МиГ-29 или Су-27.


Американски летателен инструктор изчислява, че за пилот, който е летял около 500 часа с американски изтребител, но който никога преди не е летял с F-16 (например, ако някой преминава от F / A-18 на F-16) без никакви прекъсвания и почивни дни, ще са необходими 69 дни, за да научи всичко за ефективното използване на F-16 във въздушен бой и наземно нападение.

„ При това предполагаме, че украинските пилоти говорят добре английски, защото това е езикът, който преподаваме. Тези 69 дни включват шест полета, за да научите как да управлявате самолета и да го приземявате. Около 15 полета на мисия въздух-въздух, но ако постигнат напредък, броят на полетите може да бъде намален до 10. Допълнителни шест до девет мисии въздух-земя, които ще включват основно обучение за използване на бомби с лазерно насочване (LGB) и управляеми боеприпаси (JDAM). Това дава основно разбиране на ниво "крило" и това е при условие, че вече са запознати със сложно оръжие като AIM-120 AMRAAM и спецификата на неговото приложение.

„Те също ще трябва да завършат 210 часа теоретична подготовка и 10-20 симулационни състезания. Не можете да го направите бързо - дори да правите два "полета" на симулатора на ден означава 10 дни подред. Не можете да правите такива неща бързо. Така че тези 69 дни биха означавали, че пилотът може потенциално да управлява самолета безопасно в среда за тактическо обучение. Летенето в битка е различна история."

„Да влезеш в битка срещу Су-35, дори и срещу Су-27 във въздуха – говорим за пилот с дългогодишен опит. Не можеш да направиш това с чисто нов човек, който е видял всичко веднъж! Можете да имате всички възможности на самолета , но ако пилотът не знае как да ги използва правилно, тогава всичко е безполезно. Така че за пилота, който идва от МиГ-29, необходимостта да научи изцяло нов PVI (боен интерфейс пилот-машина), където всичко изглежда различно, да използва оръжие, за което те само е чел, да имаш три месеца обучение , а след това да се хвърлиш веднага в битка е трудна задача!“

„Разликата между МиГ-29 и F-16 Block 50 или Mid-Life Upgrade Viper не е голяма стъпка в производителността, но е огромен скок в технологиите, оръжията и авиониката. Дори след 69 дни интензивно обучение, това все още е само начална пилотска квалификация, така да се каже, ти си обикновен пилот в "крило". Въпросът е кой ще ръководи мисията? Не бихте изпратили, просто ей така летци, като самотни ловци, за да се опитат да свалят нещо с повече от една вертикална опашка, нали? За да бъдете супер ефективни, имате нужда от поне четири самолета, а за да ръководите това, имате нужда от поне година интензивно обучение - тогава можете да смажете врага.

„Отговорът първоначално трябваше да се основава на създаването на нова програма за обучение, базирана на специфичните нужди на Украйна и сценария за използване на тези самолети, а след това, за да се използват ефективно в бой (самолети и пилоти), ще са необходими от 6 до 12 месеца обучение. И пак би било рисковано."

Откровенията на опитния въздушен вълк на ВВС на САЩ поставят много точки за размисъл, още повече че това писмо е и на украински език. Инструкторът, който даде интервю за The National Interest, въпреки че остана неназован по обясними причини, много ясно очерта всички проблеми, с които украинските летателни екипажи ще се сблъскат по пътя си към мястото на пилот на F-16.

Като цяло, нищо страшно или свръхестествено, много страни, експлоатиращи F-16, предпочитат да изпращат своите пилоти в САЩ за първоначално преквалификация. Например пилоти от Полша и Румъния провеждат обучение за F-16 със 162-ро крило на Националната въздушна гвардия в базата на Националната въздушна гвардия Морис в Тусон, Аризона. Това може да служи като идеално място за обучение на украински пилоти.

Друг пилот на F-16 коментира пред също толкова известното списание The War Zone, че ВВС на САЩ могат лесно да вкарат 6 до 12 украински пилоти в съществуваща програма за преквалификация за най-новата модификация на F-16 и да им дадат целенасочена програма, която осигурява специфични умения, които ще са необходими на пилотите в театъра на военните действия.

Но тук възниква друг малък, но все пак проблем. Изследването на западните оръжейни системи, които са коренно различни от руските, почти по същия начин, по който се различават самолетите и системите за управление на оръжията. Различни радари, различни ракети, дори дисплеи на различни места и на различни езици - всичко това е една непрекъсната поредица от трудности, които украинците ще трябва да преодолеят.


А също и работа с радиоелектронно оборудване за откриване и противодействие на руските системи за противовъздушна отбрана, каквито в Украйна също има доста. Съответно, подобно на руските пилоти, проблемът е, че си струва да летите на ниски и свръхниски височини, за да не попаднете веднага под стрелбата Бук.

И наистина, говорейки за степента, в която полкът на F-16 ще може да коригира ситуацията във въздуха за украинската армия, струва си да разгледаме въпроса, до колко ще бъде възможно пилотът да се научи да избягва въздействието на противовъздушната отбрана на противника? И това е сериозна тема, тъй като действията на авиацията днес са сериозно затруднени от системата за ПВО. И могат да летят само онези пилоти, за които полетът на малки височини не е проблем. Плъзнете се под лъчите на радара, тренирайте и се върнете отново на ултра ниска надморска височина.

Може ли да се направи ефективно след кратка програма за повторно обучение? Добър въпрос, но отговорът на него може да се получи само в бойни условия.


Като цяло украинският театър на военните действия ще става все по-затворен за полети. От една страна руски С-300/400, Букове и Тори, от друга страна пак същите стари С-300, Букове, но и Патриоти. Като се има предвид голямото насищане на войски от двете страни и ПЗРК, очевидно е, че ще бъде много трудно самолетите да реализират своите възможности при недоучени пилоти.

Ето защо, между другото, руските самолети не извършват обичайното патрулиране на територии, а нанасят удари с далекобойни ракети от безопасно разстояние. Плюс крилати ракети и дронове камикадзе.

Трудно е да си представим как ще действат пилотите на американски самолети в такива условия, но фактът, че F-16 едва ли ще осигури толкова забележимо предимство пред МиГ-29, се признава от мнозина.

Украински официални лица казват, че се нуждаят от изтребител с добър радар и ракети с голям обсег като AMRAAM, за да могат да държат руските изтребители и бомбардировачи на разстояние, така че техните американски колеги ще трябва да преценят предприемането на такава значителна стъпка като снабдяването с F-16 и да се чудят дали авиацията продължава да играе важна роля в подобен театър на военните действия. Възможно е ВВС да има по-слабо въздействие в бъдеще в Украйна, особено когато заплахата от ЗРК нараства и боевете се изместват в градски райони, където самолетите са най-малко ефективни.

Украйна вече получи системи за противовъздушна отбрана NASAMS, въоръжени с ракети AMRAAM. Ракетите AIM-120 показаха своята ефективност и сега е логично да се сдобият със самолети, които с помощта на AIM-120 ще могат да прихващат руски крилати ракети извън обсега на руските Су-35С и МиГ-31БМ с тяхната далечина. С техните далекобойни Р-37М.

Големият въпрос е какво всъщност ще получи Украйна от широкия набор от възможности на F-16. Тук не става дума толкова за модификации на полета, колкото за оръжейни системи. Ясно е, че AMRAAM и "умните" оръжия биха били огромен скок във възможностите за ВВС на Украйна, но това е, ако бъдат дадени.Има възможност ракетите AMRAAM да попаднат в ръцете на врага и това донякъде вълнува американската армия, която очаквано е против тази позиция. Едно е системата за противовъздушна отбрана NASAMS, която се намира далеч от фронтовата линия и, разбира се, може да бъде унищожена, но е малко вероятно да бъде заловена. Друго нещо е самолет със същите ракети, който може да бъде свален в резултат на въздушен бой или системи за противовъздушна отбрана.

Не напразно САЩ ограничиха някои експортни клиенти на F-16 до радарно управляваната ракета AIM-7 "Sparrow", която AMRAAM в крайна сметка замени. Въпреки получаването на чисто нови F-16 Viper от Ирак, иракските самолети не са въоръжени с AMRAAM. Египет също няма AMRAAM на своите F-16V Vipers. Напълно възможно е да бъде отказано и на Украйна.

Има много други оръжия, които F-16 може да използва. Това е може би най-голямото му предимство. И това е особено полезно за Украйна, тъй като същите управляеми бомби JDAM представляват интерес и за украинската армия. Насочваните с GPS прецизни плъзгащи се бомби, могат да подобрят способностите на въоръжените сили, тъй като могат да бъдат изстреляни отново от безопасно разстояние.

Но основните задачи на F-16 в украинските ВВС са прехващането на крилати ракети и противодействието на системите за противовъздушна отбрана. Именно по този начин е възможно частична (полк) защита на някои обекти от ракетни удари и по-ефективно използване на вече получените от НАТО противорадарни ракети AGM-88 (HARM), които вече са използвани от МиГ-29 и Су -27 на ВВС на Украйна. Въпреки това, на F-16, с неговата авионика и модерни сензорни системи, AGM-88 можеше да се използва по-ефективно.

Като цяло - отделен е въпросът за конфигурацията. F-16C с Mk 82 "тъпи" бомби и термични AIM-9 "Sidewinders" от не последен модел е едно, а F-16V с AMRAAM и JDAM е съвсем друго?Във всеки случай е ясно, че в Киев няма да се успокоят, тъй като самолетите на въоръжените сили на Украйна са много, много необходими. Опитите да се компенсират загубите с помощта на съветските МиГ-29 и Су-25 от България, Полша и Словакия бяха неуспешни, тъй като самолетът не е танк и поддържането му на подходящо ниво на бойна готовност струва много пари. В допълнение, тези модели, които биха могли да бъдат доставени в Украйна от приятели, все още не подлежат на преоборудване и оборудване с нови оръжейни системи на НАТО поради старост.

Фактът, че успяха да адаптират AGM-88 HARM към старите украински Су и МиГ, вече е технически постижение. Това няма да работи с AMRAAM, ракетите с активен радар няма да се комбинират добре с радарите, с които са оборудвани украинските самолети. И дори ако теоретично това може да се направи, на практика няма реален смисъл.

Извод: ясно е, че Киев мечтае за дългосрочна програма за безплатно получаване на съвременни самолети западно производство. И има много голяма вероятност рано или късно Украйна да получи такива самолети.

Ако Украйна наистина получи зелена светлина за F-16 Viper, тогава украинските пилоти в крайна сметка ще могат бързо да се преквалифицират с много съкратена програма за обучение, създадена специално за тях.

Това обаче няма да осигури на Украйна боен самолет за нейното дългосрочно бъдеще и няма да й даде шанс в конфронтацията с руските ВКС. Това изисква не само самолети и логистика, но и технически персонал, оборудвани работилници и летища.

И ще се окаже, че украинските пилоти просто ще бъдат обучени да управляват самолет, с кратък курс за използване на оръжия като неуправляеми "въздух-земя" и нещо като "Сайдуиндер" за бой във въздуха, а след това такива пилоти могат да се считат за опитни след няколко месеца. Но това няма да даде на Украйна това, което й трябва. Това ще отнеме повече време и ще бъде само част от по-мащабен преход на летателен и обслужващ персонал, който ще се извърши в продължение на много месеци и години, а не за няколко седмици.


Така че за F-16 в Украйна, разбира се, има вход. Но какъв ще бъде изходът - това е, което не можем да видим в близко време.

Автор:
Роман СкомороховПревод и редакция ПАН.БГизточник

военное обозрение


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


АНАЛИЗ: Украйна може да получи F-16 - кога ще има обучени пилоти да го управляват

ПРЕДИШНА СНИМКА 7/9 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка