Бъдещето на човечеството на Луната изглежда светло благодарение на слънчевата енергия (ГРАФИКИ)

Pan.bg 20 мар 2023 | 18:03 views (1311) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По ниформация на lockheedmartin.com


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Ако трябва да се осигури устойчиво човешко присъствие на Луната, защо да не се използва един от най-мощните източници в нашата слънчева системи – Слънцето.

На определени места, през 80-90% от времето, южният полюс на Луната е огряван от Слънцето, което го прави идеален за оползотворяване на слънчевата енергия за изграждане и поддържане на продължително лунно присъствие.

През 2021 г. Lockheed Martin беше една от петте компании, които бяха избрани за разработване на концепция за соларен панел, който да може самостоятелно да се разгръща вертикално и да се прибере за преместване на Луната.

През август 2022 г. Lockheed Martin бе една от трите компании, избрани за изграждането на прототип на лунния слънчев панел.

Слънчевата енергия е в основата на космическите изследвания
Lockheed Martin е развила своята история и опит в областта на космическата слънчева енергия чрез изграждането на стотици спътници и космически кораби, проектирането и изграждането на слънчеви панели на Международната космическа станция (МКС) и наскоро – чрез разработването и пускането на новия, гъвкав мултимисионен модулен (ММ) слънчев панел.

„Соларният масив ММ бе използван за първи път в нашите търговски превозни средства и сме развълнуване да го приложим към технологията на NASA за вертикални слънчеви масиви (VSAT). Когато проектираме слънчеви масиви за Луната, трябва да мислим за разходите, ефективността и издръжливостта на лунната среда“ коментира Аля Елхавари, ръководител на програмата VSAT на Lockheed Martin.

Слънчевата решетка ММ се вписва чудесно – предоставя 50% повече мощност при 30% по-малка маса в сравнение с по-старите конструкциите.

Опитът от други мисии
„В допълнение към стриктните термични и екологични тестове, един специфичен фактор, за който трябва да помислим, е реголитът (лунният прах), който може да повлияе на VSAT поради електростатичните си свойства. Прилагаме това, което сме научили от други мисии, които са работили в прашна среда, като марсохода Insight“ допълни Елхавари.

Конструкцията на VSAT на Lockheed Martin ще бъде с дължината на два училищни автобуса, което ще улесни използването на слънчевата светлина. Lockheed Martin ще тества способността на прототипа да се разтяга и прибира, за лесно изстрелване от Земята и придвижване около Луната.

„Целта е този масив да бъде съвместим с технологии като лунни спускаеми апарати и роувъри, които ще могат да го транспортират по повърхността“, сподели Елхавари. „Интеграцията между лунните технологии е от решаващо значение за изграждането на лунна икономика и властова структура“.

Слънчевата енергия е само началото: Лунна енергийна мрежа
Заявената от NASA цел е да се изгради глобална лунна електропреносна мрежа със силни промишлени мощности. Слънчевата енергия е първият градивен елемент, но това е първата стъпка от дългия път, който включва и разработването на други източници на енергия, като например повърхностна енергия от делене.

Lockheed Martin е единственият производствен екип, който се занимава с различни източници на енергия: слънчева енергия чрез VSAT заедно с Дирекцията за космически технологии на НАСА (STMD), енергия, получена от ядрено делене чрез STMD на НАСА и включен договор с Министерството на енергетика на САЩ за енергия от ядрен синтез на повърхността, както и слънчеви масиви и кабели от лунен реголит съвместно с Lunar Resources.

Повърхностната енергия от делене не само поддържа лунната мрежа и помага за създаването на стабилен, независим от Земята лунен източник, но и е свързана с други ядрени технологии като ядреното-термично задвижване, което ще ни отведе до по-дълбокия космос и Марс по-бързо от всякога.

„Разработването на глобална лунна електропреносна мрежа буквално дава възможност за бъдеща лунна икономика. За първите мисии ще е необходим VSAT, а енергията от делене може да помогне за оцеляването в лунната нощ“ коментира Марк Макдоналд, главен технологичен директор на Lockheed Martin за търговската дейност в космическото пространство.

Енергия за постоянно човешко присъствие на Луната, промишлен добив на полезни изкопаеми и лунни роувъри, осигуряващи мобилност за нуждите на екипажа, науката и производството – всичко това е утрешната реалност. Lockheed Martin създава технологията, която ще задвижва/захранва лунната икономика през следващите десетилетия.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Бъдещето на човечеството на Луната изглежда светло благодарение на слънчевата енергия (ГРАФИКИ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка