Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване поръчва допълнителен авиотанкер Airbus A330 MRTT

Pan.bg 29 мар 2023 | 08:18 views (925) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на airbus.com

На 28 март 2023 г. Агенцията на НАТО за поддръжка и снабдяване (NSPA) поръча допълнителен Airbus A330 Multi-Role Tanker Transport (MRTT), увеличавайки многонационалния флот от MRTT на Алианса до 10 самолета.

Това е резултат от решението на Белгия да увеличи броя на часовете си в програмата с допълнителни 1100 летателни часа годишно. Многонационалният многоцелеви флот от авиотанкери (MMF) осигурява стратегически транспорт, дозареждане с гориво „въздух-въздух“ и възможности за медицинска евакуация за своите 6 участващи нации: Белгия, Чехия, Германия, Люксембург, Холандия и Норвегия. Тези нации подписаха Меморандума за разбирателство, който им позволява да споделят разходите пропорционално според националния ангажимент за полетни часове на година.

„От пристигането на първия самолет през 2020 г. и особено от началото на войната в Украйна, MMF защитава европейския суверенитет и показва способностите си като многоцелеви танкер. С тази нова поръчка NSPA вече придоби един от 4-е заявени опциони самолети MRTT извън договорените по-рано 9 самолета, демонстрирайки нивото на удовлетвореност на участващите страни“ заяви Жан Брис Дюмон, ръководител на „Военни въздушни системи“ в Airbus Defense and Space.

MMF вече експлоатира 7 авиотанкера A330 MRTT и достигна първоначалната оперативна способност на 23 март 2023 г. Пълната оперативна способност се очаква в средата на 2024 г.

Неговият успех се основава на отличното сътрудничество между НАТО, участващите нации и индустрията. Програмата също е пример за това как нациите могат да си сътрудничат, обединявайки и споделяйки ресурси, за да получат постоянен достъп до най-съвременните възможности.

MMF бе разположена в източния фланг на НАТО. Флотът участва и в евакуация на цивилни и бежанци от Афганистан и за многонационални учения в Индо-тихоокеанския регион с германските ВВС, наред с други мисии.

Два от танкерите, които предстои да бъдат доставени, се очаква да влязат в експлоатация през 2024 г., докато новопоръчаният авиотанкер ще пристигне в края на 2026 г. Флотът на MMF оперира от MMU Main Operating Base (MOB) в Айндховен (Холандия) и Forward Operating База (FOB) в Кьолн (Германия).

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка