Хърватия може да предаде хеликоптери Ми-8 на Украйна

Pan.bg 30 мар 2023 | 01:56 views (430) commentaries(0)
img
пан.бгХърватия може да предаде хеликоптери Ми-8 на Украйна и да помогне за разминирането - министър на отбраната
„Европейска истина“ — сряда, 29 март 2023 г., 22:22 ч.

Олексий Резников и Марио Банозич, снимка от Фейсбук на Марио Банозич

Хърватският министър на отбраната Марио Баножич, докато беше в Украйна на необявено посещение в сряда, отбеляза, че в момента Загреб работи по въпроса за предоставянето на Киев на хеликоптери Ми-8 и помощ при разминирането.

Както съобщава "Европейска истина", Банозич каза това на пресконференция в Одеса.

Говорейки за начините за подкрепа на Украйна, хърватският министър на отбраната спомена над 25-годишния опит в хуманитарното разминиране, който страната му има в резултат на Сръбско-хърватската война от 1992-1995 г.

„Нашият опит от войната през 90-те години е причината да знаем какво се случва (в Украйна – бел. ред.) и защо вие сте прави. Става въпрос и за грижата за ветераните и такива следвоенни действия като разминирането“, той подчерта .

Отговаряйки на въпрос дали Украйна може да разчита да получи хеликоптери Ми-8 от Хърватия, Банозич каза, че в момента въпросът се разработва.

„От самото начало хърватското правителство подкрепя Украйна финансово, технически и материално, предоставя политическа подкрепа. И една от стъпките на такава политическа подкрепа е решението, което в момента се разглежда от нашето правителство. Една от точките на това решение е хеликоптери и се надявам, че в близко бъдеще ще можем да се прехвърлим (в Украйна – бел.ред.)“, каза той.

В своя Фейсбук Баножич отделно написа, че е подарил на притежателя на украинска виза Олексий Резников модел на водната кула във Вуковар и част от корпуса на ракетата, изстреляна по време на войната в родния му град Винковци като „символ на разбирането на ужасите на войната и символ на страданието и свободата на хърватския народ“.


Хърватия последователно подкрепя Украйна от началото на войната, но поради проруската опозиция и президента Зоран Миланович например не се присъедини към мисията на Европейския съюз за обучение на украинската армия.

През януари хърватският премиер Андрей Пленкович обеща продължителна подкрепа за Украйна въпреки отказа на парламента да одобри участието на хърватски военни в мисията на ЕС за обучение.източник

военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка