Гергьовден 2023 - Парадът на 6 май Част 1 Началото (ГОЛЯМА ПАРАДНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 06 май 2023 | 14:27 views (18142) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
На 6 май 2023 г., Гергьовден, на пл. „АлександърI“ в София се проведе традиционния Гергьовски парад. В него участваха на земята над 1000 военнослужещи - около 650 от тях в пеши строй, около 200 ще са в 62 бойните машини и над 200 са в осигуряващите парада структури. Въздушната част включваше 19 самолета и вертолета на ВВС и ВМС. Командващ парада бе командира на СВ ген.-майор Деян Дешков.

В 9,45 парадните колони, начело с обединения оркестър от представителните духови оркестри на НГЧ, СВ, ВВС, СКСО, на 61-а Стрямска механизирана бригада и Фестивалният оркестър съставен от оркестъра на НВУ и 2-ра Тунджанска механизирана бригада навлязоха на площада. Начело на военните музиканти бе подполк. Ради Радев, главен диригент на БА и началник на Гвардейският представителен духов оркестър.

Точно в 10,00 командващият парада ген.-майор Дешков рапортува на Президента и върховен главнокомандващ Румен Радев за готовността за начало на парада. Двата заедно обходиха строените представителни блокове, а президентът поздрави военнослужещите с 6 май - Ден на храбростта и Празник на българската армия.

Заради нехайството на Столична община и проточилия се безкрай ремонт на площада край Храм-паметника "Св. Ал. Невски" водосветът на бойнит езнамена за първи път не се проведе пред Паметника на Незнайния войн.

На площад "Александър I" Негово преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Светия синод на Българската православна църква извърши ритуал за освещаване на бойните знамена на БА. Митрополит Герасим прочете молитвата, след което с чемширено клонче поръси със светена вода знамената светини и блоковете на военнослужещите със знамената на видовете Въоръжени сили.

Пешияj парад

По традиция парадът ще бъде открит с прилитането на вертолет Ми-17 от 24-а авиобаза на ВВС с развят национален флаг. Командир на екипажа бе капитан Ивайло Първанов, пилот 2-ри клас, с над 850 летателни часа. Втори пилот бе ст. лейт. Руси Кърмаджиев, пилот 3-ти клас с 230 летателни часа.

Пешият строй на Гергьовският парад започна с преминаване на националния флаг и знаменния взвод със знамената-светини - Щандарт на Първи конен полк; знамето на 30-ти пехотен Шейновски полк; знамето на 23-ти пехотен Шипченски полк; знамето на 15-ти пехотен Ломски полк; знамето на 13-ти пехотен Рилски полк; знамето на 6-ти пехотен Търновски полк; знамето на 25-ти пехотен Драгомански полк и знамето на 24-ти пехотен Черноморски полк.

Първият блок бе на Националната гвардейска част (НГЧ) с водач подполк. Борислав Борисов, командир на Първи гвардейски батальон.

За първи път от многогодини нямаше блок на Военна академия "Г.СV раковски"

Втори премина представителния блок на НВУ „В. Левски“ с водач подполк. Станислав Петров, командир на курсантски батальон. В блокът са включени и курсанти от Факултет „АПВОиКИС“-Шумен.

Трети бе блокът на 42-и механизиран батальон-Ямбол на 2-ра Тунджанска механизирана бригада с водач подполк. Велин Кехайов, командир на батальона и зам.-командир на Многонационалната бойна група за усилена бдителност на НАТО, дислоцирана в България.

Четвърти бе блокът на Единния център за начална подготовка (ЕЦНП)-Плевен с водач подполк. Калоян Стоянов, командир на 4-ти механизиран батальон.

Пети бе блокът на ВВС с водач подполк. Георги Мирчев, зам.-командир на База за логистична поддръжка. В блокът бяха включени военнослужещи от всички формирования на трите рода войски на ВВС - авиация, зенитно-ракетни и радиотехнически войски.

Шести в пешия парад бе блокът на ВМС съставен от военнослужещи от формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби базирани във военноморска база Варна. Водач бе командирът на 3-и дивизион противоминни кораби кап. II ранг Лъчезар Иванов.

Завършващият седми блок бе на военнослужещи от бойните и обслужващите формирования на Съвместното командване за специални операции (СКСО). Водач б подполк. Милен Миков, началник на отдел „Бойна подготовка“ в СКСО.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Гергьовден 2023 - Парадът на 6 май Част 1 Началото (ГОЛЯМА ПАРАДНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/55 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка