БАА и Фондация „Български ВВС“ представиха книгата „Самурай“ - разказ от първо лице на японски флотски пилот от Втората световна война

Pan.bg 31 май 2023 | 21:16 views (3874) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgНа 29 май 2023 г. в Централния военен клуб Българската авиационна асоциация (БАА) с председател о. з. бриг. ген. Пламен Богданов и Фондация „Български ВВС“ с председател о. з. бриг. ген. Спас Спасов организираха представянето на книгата „Самурай“ с автор японския пилот-изтребител Сабуро Сакаи, участник във Втората световна война на Тихоокеанския театър на бойните действия (ТВД). Преводач от английския вариант на книгата е о. з. полк. проф. Димитър Недялков, пилот, преподавател във „ВА „Г. С. Раковски“ и един от най-добрите български авиационни автори.

На мероприятието присъстваха зам.-началникът на отбраната ген.-лейт. Цанко Стойков, зам.-командирът на Съвместното командване на силите бриг. ген. Христо Ганецовски, ветерани от военната и гражданската авиация, любители на авиацията и авиационната литература.

Преводачът о. з. полк. проф. Недялков разказа за тежката съдба на Сабуро Сакаи като дете на бивш самурай, трудния му път към авиацията, жестоката пресявка за попадане в авиацията на ВВС. На практика въпреки, че е военноморски пилот, Сабуро Сакаи през цялата война лети от брегови бази и това вероятно му спасява живота, защото съдбата на японските палубни пилоти е предопределена и с трагичен край. В хода на войната Сабуро Сакаи е единствения командир, който не губи свои подчинени в бой. Сабуро Сакаи преживява ужасно раняване - два 12,7-mm куршума в главата. Въпреки това успява да кацне, а след лечение и да се върне към бойните действия и авиацията.

В книгата, която е разказ от първо лице за бойните действия на Тихоокеанския ТВД, има и любовна история, и разсъждения за морала и човечността в това толкова безчовечно дело каквото е войната.

Книгата е издадена от издателство „Еделвайс“, а цената е 25,00 лв.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


БАА и Фондация „Български ВВС“ представиха книгата „Самурай“ - разказ от първо лице на японски флотски пилот от Втората световна война

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/15 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка