„Шабла 2023“ Акценти - Командирът на ЗРК С-75М3 „Волхов“ подполк. Ивелин Стоянов (ГОЛЯМА ЗЕНИТНО-РАКЕТНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 09 юни 2023 | 12:12 views (12125) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgПодполк. Ивелин Стоянов е роден през 1971 г. в Свищов. Завършва средно образование в Техникум по електротехника в Бургас през 1989 г. Завършва ВВУАПВОиКИС-Шумен през 1994 г. в специалност „ЗРВ на страната“. Започва службата си като началник на Ракетно-огнева група в дивизиона в Трилистник. След това служи като инженер в отделение „Зенитно-ракетна техника“. След това постъпва във в. ф. 22320-Божурище като оперативен дежурен. През 2013 г. завършва задочно ВА „Г. С. Раковски“. В момента е началник на Оперативен център на Първа зенитно-ракетна база. Назначен е за командир на ЗРК С-75М „Волхов“ за стрелбите по време на ТУБС „Шабла 2023“.

Разговаряхме с него на 6 юни 2023 г., ден преди първите пускове. Ето какво сподели той:
„С пристигане ми в лагера на ТУБС „Шабла 2023“ бях назначен за командир на комплекса и хората минаха в мое подчинение. Хората бяха събрани от 6 формирования и бе необходимо време да се стиковат разчетите. Допълнителна трудност бе, че голяма чест от личния състав не експлоатира такава техника в момента и се налага да си припомня знания и умения. Всички момчета и момичета от разчетите са много добри професионалисти и изпълняват съвестно задълженията си. В екипа има хора с осъществени пускове, има и хора които ще участват в пуск за първи път.

Задачите които се изпълняват на 7 юни 2023 г. със ЗРК С-75М3 „Волхов“ на ТУБС „Шабла 2023“ са разнообразни. Първата е т. нар. „стрелба по кръст“ - реално изстрелваме ракета (бел. ред. на височина 14 km и на дистанция 20 km) като мишена за ЗРК С-125М „Нева“ от в .ф. 24630-Кичево. В условна точка ракетата се подривява и парчетата от нея стават цел за ЗРК С-125.

Вторият пуск е по надводна цел „Морско конче“. Особеността тук е, че доколкото ми е известно този комплекс досега не е стрелял по такъв тип мишена. На практика стрелбата е като по наземна цел - неподвижна е. Комплексът има заложен метод за стрелба по такива цели. На ракетата се придава лека балистична крива и така се осигурява удар отгоре. На тренировките засичахме целта, дори успяхме да я видим на няколко пъти визуално в телевизионен режим за насочване.

Третият и четвъртият пускове са по светеща парашутна мишена СПМ-100 (бел. ред. на височина 7 km и дистанция 14 km). В Деня за демонстрации на способности 8 юни към целите ще се добави и радио-управляема мишена (РУМ) Fraga-X. Тя е нов тип, днес я видяхме, работихме „електронно“ по нея. Отметката й се наблюдава нормално.

За мен е предизвикателство да командвам комплекса в дадените обстоятелства - необходимост от напасване на екипа и малкото време за това. Много по-лесно е да отиваш на бойни стрелби и да си командир на действащо формирование - познаваш хората, познаваш техниката, поддържал си я. Тук правим чудеса за няколко дена, тъй като последната стрелба на този комплекс бе преди 2 години - през 2021 г.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


„Шабла 2023“ Акценти - Командирът на ЗРК С-75М3 „Волхов“ подполк. Ивелин Стоянов (ГОЛЯМА ЗЕНИТНО-РАКЕТНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 12/15 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка