20 ГОДИНИ БЕЗ АРХИТЕКТА НА БЪЛГАРСКАТА АВИАЦИОННА ЛИТЕРАТУРА - ЦВЕТАН ЦАКОВ, НЕПРИМИРИМИЯТ КРИТИК НА АВИАЦИЯТА НИ!

Pan.bg 18 сеп 2023 | 18:19 views (3988) commentaries(0)
img
На 2 септември се навършиха 20 години от кончината на архитекта на българската авио литература - творецът с най-острото и безмилостно перо, непримиримият Цветан Цаков.
Поклон пред паметта ти!


Цветан Дилов Цаков
полк. оз Стефан Стефанов - за PAN.BG


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Приживе той убедително уверява и приятели, и познати, че е доволен и щастлив: какво му трябва повече? Признат е за писател (в СБП е приет през 1996 г.), плодовит публицист е (член на СБЖ от 1972 г.), автор на над 20 книги, от които “някои се четат”, както се шегува със самия себе си, кинаджия и кибритлия, мишена на омрази, но от омерзения опазен...
Какво повече?
Цветан Цаков не си признава, но в гърдите му остава неутолена жаждата за небето. Не се напълва докрай преливащото му с патриотизъм и с авиационна гордост голямо сърце.
Роден на 3 август 1935 г. в с. Бежаново, сред триъгълника: Ловеч, Луковит, Плевен, той с достойнство дава да се разбере, че е от добър сой. Баща му е човек и с пипе, и има ръка да пипне – хем е фотограф, хем е обущар.
Цветан Цаков завършва техническото военновъздушно училище, защото не приемат далтонисти за пилоти. После понася авиаторските си мераци, за да ги осъществява като авиотехник, старши техник на самолет, началник на група по самолета и двигателя в технико-експлоатационната част. Обслужва пет типа самолети и същевремнно основава първия киноклуб от любители – авиатори. Издава първия любителски полкови вестник в телиш – “Млад летец”, сътрудничи на армейски и граждански издания...
И – не му стига, че не вижда като хората, ами и оглушава с едното ухо – различното от на Слав Делиславов, мастит литератор и близък негов приятел. Така, седнат ли двамата един до друг и започнат ли да се гледат като повредени монитори, веднага си сменят местата.
Трудоустройват го и го назначават пропагандист на авиополка в Каменец. Там той търпи ден до пладне и от 1968 г. поема по пътя на публицистиката. Първо е на щатна журналистическа работа във в. “Страж на родното небе” – до 1973 г. После е редактор в Киностудията на Народната армия, първи заместник-отговорен секретар на в. “Българска армия”. Предлагат му да стане главен редактор на програма “Воин” в Българската телевизия, но той отказва. Отива в списание “Български воин”.
Цветан Цаков е и с мащабите, и с измеренията на много голям творец. Всички пишещи под пагон го виждат и не му завиждат. Повечето от тях високо оценяват изявите му в другите медии. Поздравяват го за поредицата му “Летба” във в. “Отечествен фронт”, за филмите, реализирани по негови сценарии, за плодотворното му писмено сътрудничество с първия ни космонавт и т. н. и т.н.
Цецо бе много продуктивен, но никога нискокачествен. Изпипваше произведенията си – и публицистичните, и белетристичните. Той бе сред съоснователите и сред най-дейните сътрудници на сп. “Криле”, член на редколегията на изданието.
Той бе и един от главните мотори за създаването на Музея на авиацията!


Както упорито твори, амбициозният авиатор задочно завършва и военната ни академия.
Изложеното за него дотук никак не е малко, обаче можеше къде-къде повече да се допълни към визитката на този талантлив творец, ревностен родолюбец и влюбен във въздухоплаването писател и публицист. Но той ненадейюно, някак нелепо напусна този свят ненаживял се, на 2 септември 2003 г., ненавършил седемдесетте си години.
Нека си припомним и неговите книги - "Балкански орли", незабравимата "20 век - Кой, кой е в българската авиация", истината за родната авиация споделена в "20 век - Българската авиация - триумфи и катастрофи", "Самолетът - вчера и днес", "Мъже и Криле", "Александър, Красимир и Космосът", "Нежно и подло", "20 век - Професия космонавт", "Катастрофите - мъртвите и виновните", "Живите торпили", "Дон Кихот е жив", "Небе за всички", "Български феномени", "Кой си ти - Асен Агов", "Как се роди авиацията", "Мъже и криле".
Последната му книга бе издадена само няколко месеца преди да почине - "20 век - Сбогом или приятни сънища на българските ВВС". Написаното в нея е все още актуално, силно и гневно и днес - 2021 г...
Поклон пред Цветан Цаков.
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


20 ГОДИНИ БЕЗ АРХИТЕКТА НА БЪЛГАРСКАТА АВИАЦИОННА ЛИТЕРАТУРА - ЦВЕТАН ЦАКОВ, НЕПРИМИРИМИЯТ КРИТИК НА АВИАЦИЯТА НИ!

ПРЕДИШНА СНИМКА 6/8 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка