Осигурени са средства за закупуване на два учебни хеликоптери за обучение на курсанти

Pan.bg 23 сеп 2023 | 14:01 views (718) commentaries(0)
img pan.bg

Източник: Otbrana.com Снимка: otbrana.com

Открито бе първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение на курсанти и оперативна база за спешна медицинска помощ по въздуха

„В днешната обстановка на сигурност изискванията към Българската армията са много по-високи. Това се разбира не само от професионалния състав в армията, това се разбира и от политическия елит на страната. България реши да задели много по-сериозен ресурс за оборудването на армията, за нейната подготовка, за намирането на качествени хора. Правителството пое ангажимент през следващите години да поддържа минимум 2% от БВП за финансиране на отбраната и ние се стараем да използваме този ресурс по най-разумния начин.“ Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев днес на откриването на първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение на курсанти и оперативна база за спешна медицинска помощ по въздуха,, съобщава Пресцентърът на МО. „Висшето военновъздушно училище работи не само за Българската армия, но изпълнява и функции, които са в помощ на населението и на гражданските власти и пример за това е лицензираната площадка, която може да бъде ползвана за оказване на бърза помощ с хеликоптери“, допълни той.

„Съвсем наскоро заделихме над 2 милиона лева, за да може Военновъздушното училище да придобие два учебни хеликоптера и така в много кратки срокове да осигурим цялостно капацитета за оказване на бърза помощ по въздуха. Те ще бъдат използвани и за подготовка на пилоти на Военновъздушните сили“, съобщи министър Тагарев. Той изрази увереност, че преподавателският и инженерно-техническият състав на Висшето училище ще направят всичко възможно за обучението на курсантите по най-добрите световни стандарти.

„Най-големият проект за модернизацията на Българската армия е проектът за придобиването на нов боен самолет F-16. Абсолютно задължително е Висшето военновъздушно училище да подготви тези млади момчета и момичета да летят на него, да го обслужват по най-добрия начин, за да може да използваме всички негови възможности“, заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев във ВВВУ. Той поздрави курсантите от специализация „Летец-пилот“ - трети курс за завършения първи авиационен стаж през 2023 г., за постигнатото равнище в подготовката и им пожела да се чувстват уверени в силите си и да са едни от най-добрите пилоти сред съюзниците.

На тържеството във Висшето военновъздушно училище присъстваха командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев, началникът на Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ бригаден генерал Юлиян Радойски, директорът на Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“ полковник Борислав Генов, личният състав на училището, представители на местната власт и граждани. Министър Тагарев поздрави всички присъстващи по повод Деня на Независимостта.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка