В Русия издадоха патент за двуместен Су-57

Pan.bg 20 ное 2023 | 11:51 views (1580) commentaries(0)
img
хаджи Димитър Ставрев
pan.bg
По информация на mil.press


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


На 19 ноември 2023 г. бе публикуван патент за „МНОГОФУНКЦИОНАЛЕН ДВУМЕСТЕН СТЕЛТ САМОЛЕТ“, много подобен на Су-57.

Патентът описва конструктивните характеристики на самолета (включително за осигуряване на стелт характеристики) и задачите, които решава. Патентът включва чертежи.

Външната разлика от Су-57 е увеличената носова част с фанар (остъкляване) за двуместна пилотска кабина, където пилотите седят един зад друг. Интересно инженерн решение е предвидената възможност за 2 фиксирани вентрални аеродинамични гребена, които могат да бъдат монтирани отдолу на опашната част.

Основната цел на самолета е да изпълнява функциите на въздушен команден пункт, където операторът на въоържението и на въздушен команден пункт седи във втората кабина пред големи екрани. Като аналог е посочен Су-30МКИ.

Подробно е описано оборудването за комуникация с всички останали участници в мисията и какво се прави в пилотската кабина на оператора.

Споменава се увеличаване на обхвата и продължителността на полета поради увеличаване на капацитета на резервоара с 10%. Екраните в пилотската кабина са 1,5 пъти по-големи (бел. ред. явно спрямо тези на Су-30МКИ).

Описано е, че самолетът може да носи в два товарни отсека между мотогондолите на двигателите БЛА с въздушен старт, резервоари и различни контейнери.

В патентът 3 пъти е упоменато използването на двигатели с управляем вектор на тягата и реверс.

В патента не се казва, чепатентованият самолет може да се използва за подготовка и обучение на летателен персонал, но има фраза, че втората пилотска кабина предвижда „използването на индикатор като конзола за симулация на повреда“, което обикновено се изисква за модификациите УБ (бел. ред. учебно-боен).

Възниква въпросът дали появата на патент е знак за активизация на работите и скорошна поява на двуместен самолет на Су-

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


В Русия издадоха патент за двуместен Су-57

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка