ДНЕС - ОТБЕЛЯЗВАТ 120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГОЛЕМИЯ БЪЛГАРСКИ ГЕНЕРАЛ ОТ ВВС - ЗАХАРИ ЗАХАРИЕВ, ИК "ЕЪР ГРУП 2000" С НОВА КНИГА ЗА ЖИВОТА МУ

Pan.bg 06 фев 2024 | 14:26 views (741) commentaries(0)
img
pan.bg


На 6 февруари т.г. се навършват 120 години от рождението на прочутия български летец, военен, държавен и обществен деец, герой на НРБ и на СССР генерал Захари Захариев. Тази годишнина ще бъде отбелязана с богата програма от Национален инициативен комитет (НИК), както извести самият комитет в писмо до медиите.

Програмата за отбелязване на юбилея на ген. Захари Захариев включва провеждане на конференции, конкурси за реферати, издаване на книга от ИК "ЕЪР ГРУП 2000" за делото на героя, граси съобщението.


На 6 февруари от 16.00 ч. ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на Българския летец на бул. "Цар Освободител" до Народното събрание. Един час по-късно същия ден, на 6 феврури, от 17.00 ч. в Централния военен клуб под патронажа на президента Румен Радев ще се състои тържествено събрание-концерт в памет на ген. Захариев.

Ген. Захари Захариев остава дълбока следа в историята ни като първостроител на съвременната българска авиация.

Роден е на 6 февруари 1904 г. в с. Бесарбово, Русенско. Син е на учителско семейство. Летец е от 1925 г. Политемигрант в СССР от 1931 г. до 1944 г.

В съветската авиация е бил летец-инструктор, командир на звена, командир на авиоотряд, командир на ескадрила, началник на Тамбовската авиационна школа, началник на отдел “бойна подготовка” на Гражданския аерофлот на СССР, началник на учебните заведения на Гражданския аерофлот на СССР.

Ген. Захриев е и интербригадист – сражавал се е в небето на Испания, подпомагайки законното правителство на републиканците по време на Испанската гражданска война (1936-1939).

Той е първият българин, герой на Съветския съюз. И не само - първият чуждестранен гражданин въобще, обявен за герой на Съветския съюз. Участник е във Великата отечествена война на СССР. Бил е два мандата депутат във Върховния съвет на СССР. Измежду неговите ученици има 27 герои на Съветския съюз, 16 герои на социалистическия труд, 18 заслужили летци.

Ген. Захари Захариев има иизключителни заслуги за развитието на авиационната наука и летателното дело в България. Бил е заместник-командващ на Народните въздушни войски (1945-1947 г.), командващ ВВС (1947-1955 г.), командващ ПВО и ВВС (1957-1959 г.), заместник-министър на народната отбрана (1954-1956 г.), военен, военновъздушен и военноморски аташе в посолството на НРБ в СССР. Дългогодишен народен представител и председател на Общонародния комитет за българо-съветска дружба.

Патриот на родината си и радетел за дружба между народите, деен общественик, публицист. Издал е книгите “Вярност”, “Доверие”, “Върнете се”, “Образите, които са в мене”, “Доблест”. Автор на десетки публикации в печата. В негова чест през 2005 година издателство "Еър ГРУП 2000" издаде книгата "Моят живот в авиацията".

Носетл е на множество български и чуждестранни отличия и награди.

Ген. Захариев умира на 25 април 1987 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка