/ВИДЕО, СНИМКИ/: Турският изтребител пето поколение KAAN извърши успешно първия си полет

Pan.bg 21 фев 2024 | 14:18 views (832) commentaries(0)
img
pan.bg

Турският изтребител пето поколение KAAN завърши успешно първия си полет.

Бойният самолет, оборудван с най-новите технологии, успешно завърши тестовете на катапултната седалка, статични тестове в пълен размер, инерционни и статични изпитания на руля, тестове за освобождаване на колесника, тестове на авиониката в лабораторията за системна интеграция, а също и тестове на горивната система. Накрая са проведени тестове за бавно и бързо рулиране.

В рамките на първия си полет, самолетът излетя от авиобаза Мюртед близо до Анкара и след кратък тестов полет се върна в базата. Бойната машина е пилотирана от Барбарос Демирбаш.

Със самолетите KAAN Турция ще стане една от петте страни, произвеждащи самолети от пето поколение.

KAAN ще може да работи съвместно с платформи като безпилотни летателни апарати и средства за въздушно предупреждение и контрол.

Благодарение на интегрирането на оръжия от ново поколение, KAAN ще може да нанася високоточни удари със свръхзвукова скорост. А системите за изкуствен интелект и поддръжката на невронни мрежи ще осигурят на самолета допълнителна мощност.

В рамките на програмата KAAN, в Турция ще бъде създаден един от малкото в света летателно-изпитателни големи центрове за тестване на бордово оборудване в условия на мълнии, както и за проверка на видимостта на самолетите в зоната на радиолокационно наблюдение. Ще бъдат създадени и аеродинамични тунели за тестване на взаимодействието на самолета с въздушния поток. Всичко това ще разшири възможностите за обработка на тестови данни.

Комуникационната дирекция на администрацията на турския президент потвърди, че KAAN е изпълнил успешно първия си полет.

„Благодарение на KAAN, който ще спомогне за укрепване на оперативния потенциал на нашите ВВС и за задоволяване на стратегическите им военни нужди, Турция ще стане една от петте страни в света, способни да произвеждат самолети от 5-то поколение“, следва от публикация на дирекцията в социалната мрежа X.image

Източник: Anadolu Ajansı Снимка: naked-science.ru/ KAAN / © Haluk Bayraktar

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка