Otbrana.com: Екипи от ВВВУ участваха в съвместнo учение за спасяване с хеликоптер на пострадал

Pan.bg 28 фев 2024 | 15:39 views (324) commentaries(0)
img Целта на тези учения е при истински инцидент да имаме подготовката, да можем заедно да работим, така че да се действа бързо в реална обстановка, каза пред журналисти началникът на ВВВУ "Георги Бенковски" бригаден генерал Юлиян Радойски.

Otbrana.com

Съвместно учение се състоя вчера в Плевен, за да се демонстрира координацията между институции при ситуация за спасяване с хеликоптер на пострадал при катастрофа в труднодостъпна за линейки местност. Участие взеха екипи на Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) "Георги Бенковски", планински спасители от Българския Червен кръст (БЧК), Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" и медици от Университетската болница за активно лечение (УМБАЛ) "Д-р Георги Странски", съобщава БТА.

Демонстрацията в Изнесения факултет за авиационно образование на ВВВУ "Георги Бенковски" започна с подаване на сигнал за тежка катастрофа като първи на мястото на инцидента се отзоваха пожарникарите. Те загасиха пожар в автомобила и със специализирана техника извадиха пострадалия от купето. На следващ етап от хеликоптер, разположен на тренажора, се спуснаха планински спасители от Българския Червен кръст. Те обезопасиха пострадалия, екипираха го в специална носилка и го качиха на хеликоптера, за да му бъде оказана медицинска помощ.

Целта на тези учения е при истински инцидент да имаме подготовката, да можем заедно да работим, така че да се действа бързо в реална обстановка, каза пред журналисти началникът на ВВВУ "Георги Бенковски" бригаден ген. Юлиян Радойски. Той добави, че цялата демонстрация се записва и ще се направи разбор. Там, където има допуснати грешки, ще се обсъдят и отработят наново. Подобни учения се планира да се провеждат всеки месец. Бригаден ген. Радойски каза, че учението не е обвързано с новоизграждащата се система за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS - Helicopter Emergency Medical Service). "То е на регионално ниво, защото след няколко месеца ще дойде вторият хеликоптер и трябва да имаме подготвени екипажи, които да действат в нашия район. Всички екипи трябва да се познават, когато в утрешния ден ще се наложи да работят заедно", подчерта началникът на ВВВУ "Георги Бенковски".

По думите на Емил Нешев, директор на Планинска спасителна служба към БЧК, очакванията са със системата HEMS да се сведе до минимум времето, необходимо за спасяване на хора, до т.нар. златен час. "Такава система трябва да работи в България. Планинското спасяване е частен случай на този тип дейност и в планински условия доста по-рядко ще се намесват такива сили - хеликоптери на HEMS. Всичко сега стартира, създават се протоколи за действие как ще се работи, в момента просто трябва да имаме търпение. Процесите са сложни, дълги и изискват изключителна точност, за да се случат нещата както трябва", допълни Нешев.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка