Нова „тесла“ от Boeing за Ryanair - авиокомпанията ще получи само 40 от очакваните 57 самолета B737-MAX8-200 Gamechanger

Pan.bg 01 мар 2024 | 15:17 views (486) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на ryanair.com

Boeing очаква да достави на нискотарифната Ryanair само 40 от 57-те планирани самолета B737-MAX8-200, които трябваше да бъдат доставени на Ryanair преди началото на пика на сезон Лято 2024. Текущият планиран график на полетите на Ryanair за Лято 2024 се основаваше на очаакваното получаване на минимум 50 самолета B737MAX8-200. При новата ситуация Ryanair ще трябва да намали приблизително 10 самолетни линии през пиковите летни месеци юли, август и септември. Това ще доведе до някои промени в графика предвид флота от 600 самолета на Ryanair. Авиокомпанията ще намали честотите по съществуващите маршрути, вместо да съкращава цели маршрути.

Ryanair вече е приложил тези съкращения на графика на някои от по-скъпите летища, най-вече Дъблин, Милано/Малпенса, Варшава/Модлин и 4 португалски летища, където разходите нарастват по-бързо от инфлацията през 2024 г. Всички засегнати пътници вече са получили известия за промяна на графика, предлагащи им алтернатива полетно време или пълно възстановяване на сумата, ако предпочитат.

Ryanair съжалява за тези нови допълнителни 10 забавяния на доставките на Boeing и очаква, че тези допълнителни промени в графика за Лято 2024 ще намалят трафика през финансовата година приключваща през март 2025 г. до малко под 200 млн. пътници в сравнение с първоначалната цел от 205 млн. пътници.

Ryanair ще работи с Boeing, за да приема доставки на самолети през пиковите месеци юли, август и септември 2024 г., но предвид тези несигурности при доставката, няма да може да пусне тези места в продажба за пиковите месеци на Лято 2024.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Group Майкъл О’Лиъри заяви:
„Много сме разочаровани от тези последни забавяния на доставките на Boeing, но продължаваме да работим с Boeing, за да увеличим максимално броя на новите самолети B737, които получаваме до края на юни, които можем уверено да пуснем за продажба на клиенти в пика на Лято 2024. Ще работим с Boeing, за да приемем забавени доставки на самолети през август и септември 2024 г., за да помогнем на Boeing да намали изоставането си в доставките.

Съжаляваме за неудобството, причинено на някои клиенти и нашите летищни партньори от тези наложени промени в графика за Лято 2024, които ще намалят ръста на трафика ни за цялата година от 184 млн. през Финансовата 2024 до между 198 и 200 млн. през Финансовата 2025. Работим с нашите летищни партньори, за да им осигурим известен растеж, макар и по-късно през септември и октомври (вместо през юли и август). Това нарастване на трафика може да бъде постигнато само при по-ниски тарифи през тези междинни месеци.

Boeing продължава да има искрената подкрепа на Ryanair, докато се справят с тези временни предизвикателства, и сме уверени, че техният висш мениджърски екип, ръководен от Дейв Калхун (главен изпълнителен директор) и Брайън Уест (финансов директор), ще разреши тези производствени забавяния и проблемите с контрола на качеството и в двата завода в Уичита и Сиатъл.

Очакваме, че тези последни забавяния на доставките на Boeing, които за съжаление са извън контрола на Ryanair, съчетани със спирането на до 20% от флотилиите от Airbus A320 на нашите конкуренти в Европа, ще доведат до по-ограничен капацитет и малко по-високи цени на самолетните билети за потребителите в Европа през Лято 2024. Затова призоваваме всички клиенти на Ryanair да резервират по-рано, за да си осигурят най-ниските налични самолетни билети за лято 2024“.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка