ГОРЕЩО: Lockheed Martin предаде първите 2 изтребителя F-16 Block 70 на Словакия

Pan.bg 01 мар 2024 | 15:52 views (9000) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Lockheed Martin

На 1 март 2024 г. на церемония в завода на Lockheed Martin в Грийнвил (Южна Каролина) вицепремиерът и министър на отбраната на Словакия Роберт Калиняк заедно с делeгации от САЩ и Словакия отбелязаха доставката на първите два изтребителя F-16 Block 70 за Словакия. Това събитие бележи нова ера в европейската ПВО, подчертавайки задълбочаващото се партньорство между двете съюзнически държави. Изтребителите F-16 Block 70 ще помогнат на Словакия да осигури защитата на въздушното си пространство със собствени сили и средства.

Двата самолета – едноместен модел C и двуместен модел D, ще останат в Грийнвил за обучение на техническия персонал и обслужване. Обучението е от решаващо значение за личния състав на словашките ВВС, за да се гарантира безпроблемното интегриране и ефективна експлоатация на флотилията от F-16. До 2025 г. ще бъдат произведени още изтребители, а първата група от тях се очаква да пристигне в Словакия в средата на 2024 г.

„Словакия е в челните редици за усвояването на най-модерния изтребител от четвърто поколение в Европа – F-16 Block 70. Тези изтребители представляват не само силния съюз между Словакия, САЩ и съюзниците от НАТО, но също така осигуряват на словашките ВВС съвременни възможности за посрещане на предизвикателствата, пред които е изправена сигурността през XXI век. С присъединяването на Словакия към страните, които използват F-16, един от основните изтребители на НАТО, те укрепват не само отбранителните си способности, но и готовността си за глобални операции. С още 11 словашки F-16, които са в процес на производство и предстоящи тестове, ние се ангажираме да доставим общо 14 модерни изтребителя, което затвърждава нашето партньорство“ заяви О Джей Санчез, вицепрезидент и генерален мениджър на Integrated Fighter Group в Lockheed Martin.

Изтребителите F-16 Block 70 са оборудвани с радар Northrop Grumman APG-83 AESA, усъвършенствана авионика, удължен експлоатационен живот на конструкцията от 12 000 часа и жизнено важни функции за безопасност като автоматичната система за избягване на сблъсък с наземни цели (Auto GCAS). От интегрирането си във ВВС на САЩ в края на 2014 г. системата Auto GCAS е допринесла за спасяването на 13 пилота при 12 инцидента с F-16, което е пример за несравнимите стандарти за безопасност и ефективност на самолета.

С текущи поръчки за 133 самолета F-16 Block 70/72, до момента Lockheed Martin са доставили общо 7 изтребителя за международни си партньори.

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка