ВВС на САЩ стартираха програма за безпилотни изтребители с изкуствен интелект

Pan.bg 04 мар 2024 | 08:24 views (453) commentaries(0)
img
пан.бг


Съединените щати стартират амбициозна програма за оборудване на военновъздушните сили с безпилотни изтребители, оборудвани с изкуствен интелект. Според The ​​Wall Street Journal по този начин Пентагонът иска да увеличи числеността на ВВС на фона на растящите разходи за пилотирани самолети.

ВВС на САЩ започнаха изпълнението на програмата Collaborative Combat Aircraft (CCA), в рамките на която възнамеряват да заменят остарелите изтребители и бомбардировачи с по-модерни и по-евтини безпилотни аналози с изкуствен интелект. Общо се планира да бъдат произведени и въведени в експлоатация до хиляда безпилотни самолета, като няколкостотин такива машини се планира да бъдат въведени в експлоатация през следващите пет години.Програмата е проектирана за дълго време и значително финансиране. Само на първия етап разходите ще възлязат на около 6 милиарда долара. Сред претендентите за договора с Пентагона са няколко компании, включително Anduril Industries, Boeing, General Atomics, Lockheed Martin и Northrop Grumman.

Военновъздушните сили на САЩ планират да използват безпилотни изтребители като водачи на най-новите бомбардировачи B-21 и изтребители F-35 от пето поколение. Предвижда се дроновете да могат да действат както срещу въздушни, така и срещу наземни цели, както и да водят разузнаване. Като цяло безпилотните изтребители ще трябва да изпълняват функциите на пилотирани самолети, за да не ги застрашават.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка