Reuters: Киев ще получи първите F-16 през юни или юли

Pan.bg 11 май 2024 | 10:56 views (365) commentaries(0)
img
pan.bg

Украйна очаква да получи първите изтребители F-16 от своите западни съюзници през първите два летни месеца, каза източник на Reuters. Той не уточни коя страна ще направи първата доставка.

Украйна очаква да получи първите изтребители F-16 от западните си съюзници през юни-юли, каза високопоставен военен източник в Киев пред Reuters в петък. В момента Дания, Нидерландия, Норвегия и Белгия са се ангажирали да изпратят F-16 в Украйна. Източникът не каза коя от тези страни първа ще достави изтребителите.

Reuters уточнява, че Украйна се стреми да получи американски изтребители, за да помогне за противодействие на руското въздушно превъзходство за първи път от повече от две години война, започната от Руската федерация. В момента украинската армия е принудена да разчита на сравнително скромен парк от самолети съветско производство. Властите на страната смятат постъплението на F-16 за важна модернизация за нейните ВВС.

Тази седмица прессекретарят на украинските въоръжени сили Иля Евлаш каза, че някои украински пилоти вече завършват обучението за управление на бойните самолети. Украинските пилоти също така се обучават в учебен център в Румъния, за целта там пристигнаха три F-16 от Холандия. Междувременно Чехия вече предаде на Украйна първия симулатор за обучение на американски изтребители, съобщава британското издание The Standard.

NYT: Украинските въоръжени сили ще получат 6 от обещаните 45 изтребителя F-16

New York Times (NYT) писа през март, че до средата на лятото 12 украински пилоти ще бъдат готови да летят на бойни мисии на изтребители F-16 след 10 месеца обучение в Дания, Великобритания и Съединените щати. Освен това, докато се върнат на фронтовата линия, Украйна ще получи само шест от тези самолети, се казва в материала на NYT. Дания, Нидерландия, Норвегия и Белгия обещаха да изпратят в Украйна около 45 изтребителя, достатъчни за три малки ескадрили.

Причините за закъсненията са свързани с дългосрочния процес на обучение на украински летателен състав, отбелязва NYT: за да използват ефективно тези изтребители, пилотите, обучени да управляват съветски самолети, трябваше първо да овладеят английски език и да изучават западни летателни технологии, припомня изданието. Освен това, Вашингтон дълго време не се съгласяваше да изпрати изтребители в Киев. По-рано в Белия дом подчертаха, че е малко вероятно F-16 да променят ситуацията на фронта.

Източник: DW Снимка: Sgt. Heather Ley/U.S. Air Force/AP Photo/picture alliance

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка