ГОРЕЩО: Калин Димитров: "ТЕРЕМ започва производство на дронове-камикадзе и 155 mm артилерийски снаряди"

Pan.bg 16 май 2024 | 07:04 views (3959) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на Пресцентъра на МО
снимки armymedia.org и ИнтернетПрез януари 2024 г. пред ведомствени медии изпълнителния директор на ТЕРЕМ Холдинг Калин Димитров сподели, че до няколко месеца компанията започва производство на бойни дронове. Според неговите изявления първоначално компанията ще стартира сглобяване на безпилотни летателни апарати от части на външни доставчици, като идеята е по-късно да се овладее и производството им в структури на дружеството. Бойната част (боеприпасът) ще е български и ще се произвежда в завода на ТЕРЕМ „Хан Крум“ в Костенец. По думите на Калин Димитров: „Опитът от войната в Украйна показва, че обикновено към ударните дронове се прикрепват стандартни боеприпаси. Експерти от ТЕРЕМ планират производството на муниции, специално пригодени за дронове. Тази задача ще бъде възложена на научно звено, което ще разработва т. нар. умни боеприпаси и различни модификации на безпилотни летателни апарати. С дрон за 500 евро може да се унищожи бронирана машина за 5 млн. евро. Това сочат изводите от фронтовата зона“.

Това бе поводът да поискаме официална информация от ТЕРЕМ чрез Министерството на отбраната.
- Какви безпилотни летателни апарати ще произвежда ТЕРЕМ Холдинг, от кои категории, собствено производство, или лицензно?
- Насочили сме се към няколко класа БПЛА, както тип „камикадзе“, така и разузнавателни - основно в класовете FPV, коптери (различни класове) и клас „Мини“. Термините „собствено“ и „лицензно“ не са особено коректни. За всички проекти за нас е важно да има висока степен на локализация в Република България при интерес за придобиване, като в редица случаи говорим за съвместни разработки, но търсим да си партнираме с компании с опит и доказани решения.

По време на посещението си в САЩ тогавашния министър на отбраната Тодор Тагарев съобщи в отговор на журналистически въпрос, че български фирми вече произвеждат 155 mm снаряди. И по този въпрос поискахме официална информация от ТЕРЕМ чрез Министерството на отбраната.
- Какви са възможностите на ТЕРЕМ Холдинг да произвежда 155 mm снаряди и в какви количества? Те българска разработка ли са, или използваме международен опит? Ще използваме фондове на ЕС и/или НАТО за финансиране?
- Това е търговска тайна, още повече, че очаквания за капацитета ще имаме, едва когато преминем към серийно производство. Партнираме си с българска компания. За момента не можем да използваме фондовете на НАТО и ЕС поради простата причина , че те изискват мултинационални проекти.
- Какви други новости ще представи ТЕРЕМ Холдинг на изложбата „Хемус 2024“?
- Все още не бихме желали широко да анонсираме, но ще представим нещо в нашата „традиционна“ сфера (модификация на бронирана машина). Основен фокус ще е партньорството ни с General Dynamics за бойните машини Stryker и FPV дроновете.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГОРЕЩО: Калин Димитров: "ТЕРЕМ започва производство на дронове-камикадзе и 155 mm артилерийски снаряди"

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка