ТЪЖНА ВЕСТ - НЕОЧАКВАНО НИ НАПУСНА РАШО РАДКОВ, ЛЕТЕЦ ОТ АВИОБАЗИ БАЛЧИК И РАВНЕЦ

Pan.bg 19 май 2024 | 20:04 views (576) commentaries(0)
img
pan.bg

На 16 май неочаквано ни напусна летецът Рзшо Радков, на 71 години.
Един от най-славните пилоти на авиобаза Балчик и Равнец.
Честолюбив, добър, сладкодумен и паметлив.
Архивът му бе огромен, автор на книгите - „Ескадрила на смелите“, „По трънливия път на летците от Горна Оряховица“, „Селскостопанска авиация в Горна Оряховица“.

В началото на тази година чрез нашето издателство "Еър ГРУП 2000" излезе неговата последна книга - "История на летище Горна Оряховица". Той сам я определи като книгата ма живота му. И се радваме че успяхме да му я издадем и да я види преди да ни достигне тъжната вест за кончината му.
Поклон прес светлата му памет!

От екипа на списание КРИЛЕ и Българската авиационна общност.


Биография

Инж. летец о.з. Рашо Христов Радков, военен пилот I-ви клас.
Роден в с. Горско Ново село, Великотърновско на 19.01.1953 г. През 1968 г. се записва за парашутист в Аероклуб „Асен Агов“ в Горна Оряховица.
В трети курс на техникума отива в звеното по моторно летене с инструктор Христо Трайков Христов.
През август 1972 г. влиза във ВНВВУ „Георги Бенковски“ и става курсант. Усвоява самолет L-29 на летище Щръклево. От април 1976 г. започва обучението му на МиГ-15У и боен самолет МиГ-17 на летище Каменец. След завършването през 1977 г. е разпределен да служи в Балчик. Там лети на МиГ-17Ф. През 1978 г. се приучва на МиГ-21 ПФМ на летище Равнец. На 6 април 1979 г. при изпълнение на зона сложен пилотаж се катапултира от самолет МиГ-21 ПФМ. След продължително лечение лети отново. В края на 1984 г. започва службата му като инструктор на летище Каменец. Уволнява се от ВВС с голямо съжаление през април 1990 г. Става началник на аероклуб Г. Оряховица, след това и помощник-инструктор на самолет „Злин“. В периода 2004 - 2011 г. работи като инспектор по сигурността на летище Г. Оряховица.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка