Нови технологии за подпомагане на пилота излизат на пътя с демонстратора Optimate на Airbus

Pan.bg 21 май 2024 | 12:28 views (558) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на airbus.com

На 21 май 2024 г. Airbus UpNext, изцяло притежавано дъщерно дружество на Airbus, започна да тества нови технологии за автоматично рулиране и асистенция на граждански пилоти чрез иновативен електрически камион.

Тригодишният изследователски проект, наречен Optimate, ще комбинира широка гама от авангардни технологии, включително усъвършенствана автоматизация, компютърно зрение, синтез на данни и машинно обучение за подобряване на навигационните системи на самолета, интерфейса „човек-машина“ и цялостната безопасност на полетите.

„Радваме се да представим още един иновативен демонстратор, който отразява непоколебимия ни ангажимент да разширим границите на авиацията. Нашата амбиция е да използваме най-добрите технологии, за да направим нашите самолети още по-осведомени за експлоатационните условия, като ги анализираме възможно най-подробно, за да се превърнем в интелигентни и надеждни помощници на пилотите, осигурявайки им оптималната помощ. Уверени сме, че този проект ще допринесе за по-безопасно и по-ефективно въздушно пътуване“ заяви Майкъл Ауджело, главен изпълнителен директор на Airbus UpNext.

Ключова цел за Optimate е да разработи и тества автоматично рулиране въз основа на по-точно и надеждно изчисляване на позицията и да оцени потенциала на квантовия сензор за подобряване на знанието за точната позиция и устойчивостта на навигационната система. Друга цел е да се изследват възможностите на съвместна карта и виртуален асистент за полети в подкрепа на стратегическите решения на пилотите и взаимодействията им с Ръководството на въздушното движение и оперативните центрове на авиокомпаниите.

За да помогнем за намаляване на емисиите на CO2 от нашите тестови операции, новата архитектура и алгоритми ще бъдат валидирани на тестов електрически камион, който възпроизвежда ключовите функции на пилотската кабина на истински самолет и може да се движи по пистите на летището като самолет. Той ще пресъздаде пилотска кабина на A350 на колела, включваща усъвършенствани технологии за автоматизация като най-новото поколение LIDAR и външни камери, комбинирани с инерциални и GPS технологии, SATCOM и 5G.

Последната фаза на проекта ще бъде използването на виртуалния асистент по време на напълно автоматизирана мисия от „врата до врата“ с изпитателен самолет A350.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Нови технологии за подпомагане на пилота излизат на пътя с демонстратора Optimate на Airbus

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка