МВнР на ФРГ призова за спешно укрепване на ПВО на Украйна, с убеденост, че Киев ще спечели тази война

Pan.bg 21 май 2024 | 12:39 views (350) commentaries(0)
img
pan.bg

Аналена Бербок посети Киев с необявена визита за седми път от началото на войната. Тя призова за спешно прехвърляне на допълнителни системи за противовъздушна отбрана на Украйна за защита от руски ракети и дронове.

Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок, на фона на текущата офанзива на руските войски в Украйна, настоятелно призова за спешно увеличаване на международната помощ за Украйна в областта на противовъздушната отбрана. „Трябва да съберем всичките си сили, за да може Украйна да оцелее, за да могат украинците сами да определят съдбата си в бъдеще и за да не застанат скоро войските на Путин на собствените ни граници“, каза тя във вторник, 21 май. в началото на вече седмото необявено посещение в Киев от началото на войната.

Бербок отбеляза, че благодарение на глобалната инициатива, стартирана от нея и германския министър на отбраната Борис Писториус, вече са събрани почти един милиард евро в подкрепа на украинските сили за противовъздушна отбрана. „И ние работим интензивно, за да съберем още повече. Ние внимателно проверяваме всички възможности и сами разпределяме допълнителен комплекс Patriot“, каза тя.

Безрезервна подкрепа за Украйна

„Нашата помощ се основава на твърдото убеждение, че Украйна ще спечели тази война. Путин спекулира, че един ден ще се изчерпим, но ние сме издръжливи. Германия, заедно с много други страни по света, стои непоклатимо, като скала на страната на украинския народ. И ние ще демонстрираме това много ясно през юни, когато поканим целия свят в Берлин на конференция за възстановяването на Украйна. Заедно с партньори по целия свят и силен съюз от икономика, гражданско общество и общности, ние ще инвестираме дългосрочно в осигуряването на бъдещето на Украйна“, подчерта Аналена Бербок.

Германският министър също категорично подкрепи присъединяването на Украйна към Европейския съюз. „Путин, в своята имперска лудост, искаше да грабне Украйна за себе си, но вместо това здраво я обедини с Европа, тъй като европейците не са били толкова тясно свързани с Украйна, която защитава своята свобода с голяма решителност и по този начин се бори за нашата свободата. Присъединяването на Украйна към ЕС е необходима геополитическа последица от незаконната агресия, отприщена от Русия“, каза Бербок.

Бербок отказа посещение в Харков

Поради недостиг на оръжие, боеприпаси и войници, Украйна е в отбрана в продължение на много месеци. Украинският президент Владимир Зеленски се оплака от забавяне на доставката на западна военна помощ и малко преди сегашното посещение на Бербок в Киев отново призова за спешно предоставяне на допълнителни системи за противовъздушна отбрана и западни бойни самолети на Украйна.

Благодарение на превъзходството си във въздуха, Русия използва планиращи бомби за унищожаване на украински градове и укрепени райони. В момента руските войски, според Зеленски, активно използват тази тактика в района на Харков и Донецк, близо до Часов Яр и Покровск. Харков е обект на систематични бомбардировки от руската гранична територия.

От съображения за сигурност Аналена Бербок беше принудена да откаже да посети Харков. Тя вече беше посетила този град през януари 2023 г. и сега възнамеряваше да се запознае отново с положението на цивилното население в Харков.

Източник: DW Снимка: Thomas Trutschel/photothek/IMAGO

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка