Ветерани от авиацията отбелязаха 24 май с празник на авиационната литература (ГОЛЯМА ПРАЗНИЧНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 23 май 2024 | 19:07 views (2316) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bgНа 23 май 2024 г. в Клуба на авиацията на Терминал 1 на летище София ветераните от авиацията проведоха традиционната среща на авиационните книги преди 24 май - празник на българската азбука и на славянската писменост. Организатори на проявата бяха Съюза на ветераните от БГА (СВБГА), Асоциацията на българските авиокомпании (АБА) и Асоциация „Клуб на БГА с историческа и музейна експозиция“ с финансовата подкрепа на СОФ Кънект, концесионер на летище София.

В мероприятието участваха ветераните от Клуба на авиацията-София с председател о.з. полк. Нецо Ликов и ученици от 2-ри клас на ЧОУ „Томас Едисон“. Проявата започна с прожекцията на филм на Нова телевизия за историята на българската гражданска авиация. След това учениците изпълниха възрожденски и патриотични песни като „Тих бял Дунав се вълнува“, химна на Кирил и Методий „Върви народе възродени“; представиха танцувално-поетичен етюд, казаха няколко стихотворения и поздравиха ветераните от авиацията. Организаторите им дариха подаръци, а накрая се снимаха с ветераните от авиацията.

Мероприятието продължи с прожекция на филм за 40-та годишнина от полета на Георги Иванов.

Димитър СТАВРЕВ, редактор в българското авиационно издателство „Еър груп 2000“ представи авиационните книги издадени през последната година.

„Списаревски - повест за живата торпила“ - второ допълнено издание на базата на книгата на един от най-известите български авиационни автори Любен Овчаров. В книгата са събрани спомени на колеги на Димитър Списаревски, на неговите наследници, на водещи български пилоти и командири от ВВС. Така на читателя се предлага най-пълното изследване за живота и бойния път на първата българска жива торпила Димитър Списаревски.
„Войната СССР-САЩ в небото на Корея“ - първи том от 3-томното изследването на любителя на авиационна история Тодор Ненов. Макар, че това е първата му книга, тя се отличава с енциклопедична точност и внимание към детайла за войната, която само 5 години след победата във Втората световна война на практика противопостави доскорошните съюзници СССР и САЩ. Това е войната, в която за първи път се използват реактивни изтребители. Книгата проследява не само хронологията на бойните действия до края на 1950 г., но и дава ценни анализи на използваната техника и тактика.
„Барут и керосин“ - размисли и разсъждения на пилота на Су-22М4 Борис Георгиев Палатински за бойната авиация през втората половина на ХХ век и задълбочен анализ за мястото на българските ВВС в нея.
„Реактивни самолети от цял свят“ т.1 - реално това е том 13 от поредицата „Реактивните самолети“ на най-уважавания български авиационен автор о. з. полк. Иван Бориславов. Поглед към малко известни и нетрадиционни производители на реактивни самолети от цял свят.
„Моят живот в авиацията“ - ново издание по случай 120-тата годишнина от рождението на ген. Захари Захариев, наречен приживе „Патриарх на българската авиация“. Понеже той вероятно е по-малко познат на младото поколение, Ви представяме накратко неговата биография:
Роден е на 6 февруари 1904 г. в село Басарбово (Русенско). Син е на учител с възрожденски дух. Летец от 1925 г. Антифашист от световен мащаб. Участва в Гражданската война в Испания, срещу фашисткия преврат на Франко, в защита на републиката като доброволец. Затова е удостоен със званието „Герой на СССР“ – първият чужд гражданин, удостоен с такова звание.
Авиационен ръководител от много висок и все още недостигнат връх на авиацията. В СССР е изтъкнат авиационен командир и ръководител - Инструктор в Тамбовското авиационно училище (от 20 декември 1931 г.); Командир на авиационен отряд (от 1934 г.); на авиационна ескадрила (от 1935 г.); Началник на Тамбовското авиационно училище (от 1937 г.).
Участва във Втората световна война срещу хитлеристка Германия, като ръководи подготовката на хиляди авиационни кадри за участие във войната. От неговите ученици 27 носят званието „Герой на СССР“, 16 са със званието „Герой на социалистическия труд“ и 18 – „Заслужил летец на СССР“.
Първостроител на новата българска авиация. Общественик, депутат на Върховния съвет на СССР и в Народното събрание на НРБ, зам.-председател на Общонародния комитет за Българо-съветска дружба и председател на Съюза на ветераните от БА.
Носител на престижните награди – Герой на СССР, Герой на НРБ, Заслужил летец №1 на НРБ. Автор на редица художествени произведения на авиационна тема и художествено-документални книги за авиацията като „Доблест“, „Вярност“, „Върнете се“, „Образите, които са в мен“ и „Моят живот в авиацията“; командващ на ВВС, заместник-министър на отбраната и военен аташе на България в Москва.
„История на летище Горна Оряховица“ - книга-завет на о.з. Полк. Рашо Радков, който почина преди броени дни, няколко седмици след издаването на книгата. Задълбочено изследване за това най-малкото международно летище на България от създаването му, пред години на бурен растеж и активна летателна дейности на военна, гражданска, селскостопанска и спортна авиация до днешната му концесия.
„Разговор с първия български космонавт“ - допълнено второ издание на книгата на доайена на българската радиожурналистика Божана Димитрова. По случай 45-ата годишнина от полета на първия български космонавт Георги Иванов, 10 години след първия разговор в книга Божана Димитрова отново провокира Георги Иванов с въпроси за съвременната действителност и настоящето на българската космическа наука. Книгата е допълнена с непубликувани фотографии на Земята, направени от Георги Иванов от Космоса на борда на космическия кораб „Съюз 33“.
На срещата в Клуба на авиацията присъства и самата Божана Димитрова, която с характерния си глас, познат от ефира, разказа интересни детайли от написването и издаването на книгата.
Ветераните от авиацията имаха възможност да си купят представените книги на промоционални цени.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Ветерани от авиацията отбелязаха 24 май с празник на авиационната литература (ГОЛЯМА ПРАЗНИЧНА ГАЛЕРИЯ)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/17 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка