МО на Германия обяви, че ще даде 25% от своите Patriot на Украйна, но не повече

Pan.bg 13 юни 2024 | 18:06 views (365) commentaries(0)
img
пан.бг

Министерството на отбраната на Германия обяви, че ще даде 25% от своите системи Patriot на Украйна, но не повече
Христина Бондарева, Альона Мазуренко — четвъртък, 13 юни 2024 г., 13:26 ч.

ГЕРМАНСКИЯТ МИНИСТЪР НА ОТБРАНАТА БОРИС ПИСТОРИУС. СНИМКА: GETTY IMAGES

Германия прехвърля на Украйна, като вземе предвид третата система за противовъздушна отбрана Patriot, която скоро ще бъде доставена, една четвърт от собствения си запас от тези оръжия.

Източник: Германският министър на отбраната Борис Писториус преди началото на срещата на министрите от НАТО в Брюксел, Укринформ, Европейска правда

Подробности: Министърът отбеляза, че Германия прехвърля още една система Patriot на Украйна, като по този начин предоставя на Украйна общо 3 системи.

"Това е една четвърт от нашия собствен запас от такива системи, не е възможно да прехвърлим повече. Други вероятно могат да дадат една по една", каза Писториус.

Той напомни, че Германия е започнала инициатива за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна, която вече е постигнала известен успех, но все още има какво да се подобрява.

Според Писториус Германия също така осигурява обучение на командването на Patriot и им прехвърля ракети, по-специално 32 такива ракети бяха прехвърлени онзи ден, а други 68 ще бъдат доставени през следващите дни и седмици.

Тези ракети са придобити като част от съвместните усилия на Германия, Дания, Норвегия и Холандия, добави той.

Той също така потвърди, че партньорите продължават да проучват всички възможности за увеличаване на производството на Patriot, водят преговори с производители в САЩ и т.н., но проблемът е, че производството и доставката ще отнемат време.

По-рано Пентагонът съобщи, че на 23-то заседание на формат "Рамщайн" в четвъртък в Брюксел ще се обсъди нуждата на Украйна от укрепване на противовъздушната отбрана, по-специално необходимостта от доставка на системата за противовъздушна отбрана Patriot.

Ден преди това медиите съобщиха, че президентът на САЩ Джо Байдън е одобрил прехвърлянето на друга ракетна система Patriot в Украйна, но няма официално потвърждение на тези данни.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка