Полша не даде съгласието си за прехвърляне на Украйна на системата Patriot, разположена на нейна територия

Pan.bg 13 юни 2024 | 18:10 views (452) commentaries(0)
img
пан.бг
Полша не даде съгласието си за прехвърляне на Украйна на системата Patriot, разположена на нейна територия
Христина Бондарева, Роман Петренко — четвъртък, 13 юни 2024 г., 14:13 ч.

снимка: WarNewsPL

Полша не е съгласна американската система Patriot, която се намира на нейна територия, да бъде прехвърлена на Украйна.

Източник: Заместник-началникът на полското министерство на отбраната Цезари Томчик в Twitter, „Европейска истина“

Подробности: Ден преди това The New York Times съобщи, че САЩ смятат да изпратят в Украйна американската система Patriot, разположена в Полша.

В момента в Полша е разположена батарея американски пейтриоти, която освен всичко друго защитава логистичния център в Жешув. През него за Украйна идва значителна част от военната помощ. NYT не уточнява дали става въпрос за прехвърлянето на цялата батарея - осем пускови установки с радари и друго оборудване - или само на отделни нейни елементи.

Заместник-министърът на националната отбрана на Полша Цезари Томчик обяви в четвъртък в платформата X (Twitter), че американската батерия ще бъде заменена с батерия от друга част на света.

"Полша не се съгласи с прехвърлянето на полската батарея. Полските патриоти защитават полското небе и това няма да се промени", пише Томчик.


От своя страна ръководителят на Бюрото за национална сигурност на Полша Яцек Сиевера заяви, че американските установки Patriot, разположени в Полша, не трябва да бъдат прехвърляни в Украйна.

Той отбеляза, че е поискал да говори с американския си колега Джейк Съливан, тъй като разпространената в медиите информация "предизвиква безпокойство".

„Ние сме страна, през която минава по-голямата част от военната помощ, където през последните две години въздушното пространство беше нарушено три пъти от крилати ракети, което коства живота на двама граждани, държава, която е от ключово значение не само за доставките на Украйна, но и за цялата система за възпиране и подготовка за евентуална отбрана на източния фланг“, каза той пред Radio Zet.

Президентът на Полша Анджей Дуда по-рано обясни, че страната му няма възможност да прехвърли системата Patriot на Украйна, тъй като тя едва започва да получава поръчаните комплекси.

Полският премиер Доналд Туск заяви, че Полша няма резерви да прехвърли комплекса Patriot на Украйна, но обеща да помогне с други средства за укрепване на противовъздушната отбрана.


източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка